Колко струва човешкият живот в "борбата" за здраве?

Защо американска компания прикрива резултатите от свои проучвания?

Българската разследваща журналистка Диляна Гайтанджиева тръгва по стъпките на "цената" на здравето. Оказва се, че освен индустрия за милиарди долари, се заплаща и "скрита такса" с дребен шрифт, измерима в човешки животи. 

Нейното разследване установява, че  грузинското правителство и американската фармацевтична компания Gilead игнорират разследването на 249 смъртни случая на пациенти, участващи в проекта като част от изпитването за ваксина срещу хепатит С.

Публичната информация по темата е оскъдна, но може да се намерят документи, от които става ясно, че многогодишната програма за елиминиране на хепатит С в Грузия стартира през 2015 г. от американската фармацевтична компания Gilead в сътрудничество с американските центрове за контрол на заболяванията и Министерството на здравеопазването на Грузия. Според това споразумение "Gilead не носи отговорност за непреки, случайни или други щети, независимо дали то е предсказуемо и непредвидено, възникнало в резултат на непозволено увреждане или конфликт".

Гайтанджиева твърди, че според грузинското министерство на здравеопазването, антивирусните лекарства за хепатит С на стойност 187,1 милиона щатски долара са изтекли поради „отмяна на лечението, смърт на пациенти или други причини“. Вътрешната кореспонденция между грузинското правителство и посолството на САЩ в Тбилиси показва, че участвалите "доброволци" във ваксинацията са починали и че лечението на други е било отменено, без да се посочва причина.

Според Регистъра на клиничните изпитания в САЩ, ваксината на фармацевтичната компания Gield е била тествана и върху 3 годишни деца от 2015 г. Резултатите от тези проучвания обаче, не са публикувани. 
През последните години Gilead разширява своето влияние в африканска посока. Не е изключено да кажем, че компанията планира да използва местното население в своите изследвания предвид досегашната й дейност и история. Сега сме изправени пред поредната заявка за нарушаване на правата на човека от страна на САЩ, основани на расова дискриминация.

Защо и кой реши, че именно САЩ ще бъдат гарант за правата на човека, използвайки този лост, за да активизират и стопират политически процеси в чужди държави оставам на уважаемия читател за преценка. 

Цялото разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева: https://armswatch.com/new-data-leak-from-the-pentagon-biolaboratory-in-georgia/

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване