Колко ще стигне мизата за ваксиниран член на СИК

На изборите през септември м. г. в Чехия (местни и за Сенат) бяха организирани специални секции на открито за гласуване на поставени под карантина. Те пускаха бюлетина в подвижна урна, без да излизат от автомобила си.

За наблюдателите и застъпниците никой не е помислил

Както можеше и да се очаква, задава се голям хаос с ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на избирателните комисии - особено за тези в секционните.

Сроковете за назначаването им са определени в закона, а как ще успеят и да ги набоцкат междувременно, е въпрос без ясен отговор засега. Става дума за около 100 000 души, от които над 75 хиляди са в секционните избирателни комисии, които се посочват от партиите. Затова ЦИК препоръчва на политическите сили да търсят членове на СИК сред вече ваксинираните или преболедувалите.

И това, ако не е абсурд, здраве му кажи! Здравето е над всичко, наистина, но доста късно в здравното министерство и в разните щабове се сетиха, че особено членовете на секционните избирателни комисии са на първа линия и за тях трябва да се осигурят ваксините, да се определи графикът за поставянето им, да се проиграе целият процес.

Очертава се това да не се получи - просто със сегашния темп на имунизация, времето до изборите на 4 април няма да стигне. При положение, че ще е необходима и реваксинация след 21 дни. И то, ако посочените бъдещи членове на СИК дадат съгласие за това.

Така опираме до подхвърленото вече предложение на ЦИК партиите да си търсят секционни изборджии сред ваксинираните. До вчера (вторник) общо ваксинираните у нас бяха около 58 000 от началото на кампанията. Виждате как на практика мизата за назначаването на всеки член на СИК ще се вдигне допълнително. Възможно е да стане по-скъпа от купения глас и от контролирания вот.

Като капак - никъде не се споменават за ваксиниране наблюдателите и застъпниците, които също ще се мотаят цял ден и цяла нощ в избирателните секции, за да бдят да няма нарушения. Това е положението. Да живеят хаосът и импровизацията!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари