Търсят 80 000 преболедували за изборните комисии

На изборите през септември м. г. в Чехия (местни и за Сенат) бяха организирани специални секции на открито за гласуване на поставени под карантина. Те пускаха бюлетина в подвижна урна, без да излизат от автомобила си.

Все още няма здравен протокол

В защитни костюми ще са хората, които ще носят кутии при карантинирани

ЦИК пита за ваксините

Преболедували  COVID да са на първа линия по време на парламентарните избори като членове на избирателните комисии, препоръча Таня Цанева от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Тя бе категорична, че няма как да се ваксинират членовете на секционните избирателни комисии (СИК), защото дори и да се избърза с назначаването им, възможното максимално изтегляне е с 3-4 дни. “Срокът по закон да се утвърдят СИК е 25 дни преди вота, които не са достатъчни за имунизация”, коментира Цанева. Според нея най-добре било партиите да търсят за секциите хора, които вече са преболедували или пък имат ваксинация. Около 12 000 се очаква да са секционните изборни комисии (в това число са включени и подвижните, както и секциите в чужбина), за които ще са необходими между 75 000 и 80 000 членове.

В Чл. 34, ал. 1 на Изборния кодекс е записано, че секционните избирателни комисии се назначават “не по-късно от 25 дни преди изборния ден”. “Няма как комисиите да се назначат преди партиите да се регистрират в ЦИК, а след това да потвърдят участието си в изборите чрез регистриране на листи в РИК-овете”, коментира пред “Труд” говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Според правилата листи се регистрират най-късно 32 дни преди вота. Това означава, че секционни комисии могат да се назначат най-рано на 2 март. Дори и ваксинационните екипи да чакат хората за имунизация още същия ден, регистрираните досега ваксини са с две дози. Препаратът с най-малък срок за втора доза - от 21 дни е този на Pfizer/BioNTech. Сигурен имунитет се постига най-рано на десетия ден след втората доза.

Практиката досега показва, че СИК-ове се назначават в последния момент заради спорове между партиите. Често се налага служебно назначаване от районните комисии, когато формациите не могат да се разберат. Тази година има и още един сериозен проблем - страхът от заразяване.

“Самата логистика ще бъде трудна и тежка, защото става дума за голям брой хора - около 100 000 души (заедно с членовете на ЦИК и на РИК), посочи Цанева.

Тя обясни, че все още няма нито здравен протокол, нито указания как ще бъдат обезопасени хората, които поемат подвижните урни за карантинираните. Цанева допусна, че вероятно ще са в защитни костюми. ЦИК изпрати писмо до здравното министерство с всички въпроси по ваксинацията.

Здравните власти чакат списъци

ЦИК не разбрали, че трябва да се имунизират в неделя

ЦИК пропуснали да се имунизират в неделя- 7 февруари, защото не разбрали, че са предвидени за този ден. По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че му предстои среща с ръководството на комисията. Тя е насрочена за днес. “Готови сме изборите да се проведат безопасно както за членовете на изборната администрация, така и за гласоподавателите”, заяви още проф. Ангелов.

От здравното министерство нямат нищо против партиите да предоставят списъци на членове на секционни комисии още преди да са назначени, за да започне ваксиниране колкото е възможно по-рано.

Във Варна

Няма проблем с набирането на членове

Даниела Фархи

Набирането на членове са секционните избирателни комисии във Варненско върви без сериозни проблеми, поне при големите партии. В региона ще има около 640 СИК, като в бройката не влизат мобилните секции.
“Няма отлив на желаещи, хората са мотивирани. Част от тях имат желание да се ваксинират”, обясни пред “Труд” областният координатор на ГЕРБ и кмет на Варна Иван Портних. Партията трябва да осигури над 2000 души за СИК. Около 1500 ще са те от БСП. “Нямаме проблеми с набирането им, поне засега, нито наплив на желаещи да се ваксинират. На места има хора, които се притесняват, но са много малко”, заяви областният председател на БСП Борислав Гуцанов. Очаква се съставът на РИК-Варна да стане ясен до края на тази седмица

В Бургас

Политическите формации очакват суматоха

Мария Кехайова

“Възможно е да има суматоха, но в крайна сметка комисиите ще се формират. Този път заплащането за членовете ще е по- високо и ще им бъде предоставена възможност да се ваксинират.” Това заяви пред “Труд” Елка Стоянова, юрист и писател, председател на РИК в Бургас. Дефакто РИК започват да работят от 13- ти февруари.

Около 740 са секционните комисии в региона, ако са със 7 членове, това прави около 5 000 души. От ГЕРБ Бургас казаха, че няма нищо по- различно, набирането върви както всяка друга година. Няма никакви трудности засега, секционните комисии са направени, има интерес към включване в тях, каза за “Труд” Димитър Бойчев, областен председател на ГЕРБ Бургас. Той призна, че има текучество, а причината е, че при по-възрастните хора има известно притеснение.

В Сливен

Хората питат: Кога ще ни ваксинират?

Росица Николова

Партиите в Сливен засега не изпитват затруднения в набирането на кандидати за участие в секционните комисии. Но голяма част от хората питали дали наистина ще бъдат ваксинирани срещу вируса, както им бе обещано, и, ако това е така, изготвен ли е графикът за двете дози.

Притесненията в Сливен са по-големи, тъй като областта е сред тези с най-голяма заболяемост в страната. Изчаква се и решението на РИК за числеността на секционните комисии. Говори се, че заради епидемията съставът ще бъде намален от 5 до 7 души. Това означава, че при средно 300 избирателни секции трябва да бъдат осигурени или 1500, или 2 100 председатели, заместници, секретари и членове. Партиите очакват рокади в състава в последния момент и отлив на възрастни членове, които традиционно влизаха в СИК-овете.

Във Велико Търново

Партиите трудно намират членове на комисии

Веселина Ангелова

Парламентарно представените партии във Велико Търново са сериозно затруднени с набирането на членове на Секционни избирателни комисии, които в региона са общо 400.

Политическите структури са започнали подготовка още преди месец. Проблемът е, че хората се страхуват от заразяване в изборния ден и много от поканените да влязат в СИК-овете, се отказват.

“Има притеснения дори и у членове на СИК-ове с опит. Най-големите страхове са свързани с подвижните секции, които трябва да стигнат до карантинираните лица”, заяви областният лидер на БСП във Велико Търново Марияна Бояджиева.

Тя допълни, че все още не е ясно точната бройка на членовете на секционните комисии. Само представителите на БСП за община Велико Търново ще са около 300 души, а в цялата област ще трябва да бъдат осигурени не по-малко от 800 членове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения