Компании търсят малки офиси

Увеличава се търсенето на малки по площ офиси.

Наемателите имат по-голям избор

На пазара навлизат нови фирми, които предпочитат площи в сгради клас А и Б

Важна е организацията на пространството

Променя се профилът на фирмите, които търсят офиси под наем. Доскоро запитванията са били основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, но вече има интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. “Причина за това е както навлизането на нови компании на пазара, така и успешното развитие на някои стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б”, коментира брокер в консултантска компания.

Промяната в търсенето налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели и правилното им стратегическо позициониране.

“Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата - възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия”, казва инж. Петко Лозанов, мениджър “Проектен мениджмънт” в компанията.

През последните години фирмите със специфични изисквания или търсещи по-значителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап “в строеж”, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради.

Въведените в експлоатация офис сгради през 2019 г. са били с обща площ 177 хил. кв. м, като нарастването на пазара е най-високото от 2010 г. насам. “Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси”, казва експертът Станимира Пашова.

Има интерес към Пловдив, Варна и Бургас

Преместват дейности към областните градове

Искат 15 евро/кв. м за центъра на София

Високите заплати в София и трудното намиране на квалифицирана работна ръка води до откриването на нови офиси от редица компании в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас, коментират от консултантска компания на пазара на имоти.

Заедно с разрастването на базирани в София наематели има и компании, които откриха своите първи офиси извън столицата. Очакванията ни са тази тенденция на пазара да се запази и през следващите години, допълват от компанията.

Последното тримесечие на миналата година беше едно от най-силните за последните десет години, показват данните на компанията. В резултат на високата активност за периода са отдадени под наем 67 111 кв. м офис площи.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават на около 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Коментари

Задължително поле