Комплексите за бърз глобален удар

Въпросът се обсъжда като „архиважен“ и „свръхсериозен“

Какво представляват комплексите за глобален удар? За тях говорят много, но най-често всеки разбира под това нещо, което му харесва. Строго казано, комплексите за бърз глобален удар (БГУ, на английски prompt global strike) това са неядрени високоточни системи, позволяващи в течение на един час от момента на вземане на решение да бъде унищожена набелязаната цел във всяка точка на планетата.

Тази задача, разбира се е крайно амбициозна. Държавата, политическият лидер на която получи възможността в течение на 60 минути да порази всяка цел на Земята, без да използва при това ядрено оръжие, ще получи, ако не световно господство в цялата му пълнота, то във всеки случай неоспоримо глобално доминиране в международната политика. Така че безкрайните слухове и инсинуации около възможността (или невъзможността) Съединените щати (Русия, Китай и т.н.) да нанасят подобни удари са свързани не само с любопитството на журналистите, но и с това, че въпросът се обсъжда като действително архиважен и свръхсериозен.

Но днес да се реализира това е невъзможно нито технически, нито политически. Технически - защото съществуващите системи за насочване на бойните блокове на МБР (междуконтинентална балистична ракета – б.р.) не са способни да гарантират попадение на неядреното желязо в целта с изискваната точност. И политически - защото днес няма такива средства, които биха позволили да се определи с какво оборудване стартира междуконтиненталната балистическа ракета – с ядрено или неядрено.

Затова практическата реализация на такъв тип комплекси БГУ може веднага да бъде изключено.

(От сайта „Поглед инфо“)

Коментари

Задължително поле