Компютърът разваля стойката

Всекидневните навици бавно рушат здравето ни.

Вредни навици

Правете почивки, сваляйте напрежението

Без да осъзнаваме, всеки ден нанасяме непоправими щети на нашия организъм. Ако се чудите защо вечерта сте останали без никакви сили, а не сте вършили физическа работа, вгледайте се по-внимателно в ежедневните си навици. Някои от тях рушат здравето бавно и незабележимо.

Стресът убива либидото

Стресът е неотделима част от живота ни. Искаме или не, той ни заобикаля почти постоянно. Колкото и да се опитваме да го избегнем, постоянно ни застига. Безкрайното пренапрежение в крайна сметка се превръща в прегаряне, което води не само до умора и нежелание да се прави нищо, но и до намаляване на имунитета, а оттук болестите са само на крачка. Да не говорим за повишена агресивност, почти пълна загуба на емоционален контрол и нулево либидо.

Хапчетата водят до пристрастеност

Мнозина се опитват да лекуват последиците от стреса с болкоуспокояващи. Много е лесно да се пристрастите към тях, но не трябва да очаквате помощ от такива лекарства. С течение на времето тялото развива резистентност към тях, което съответно принуждава човек да увеличи дозата и следователно - натоварването на много органи. Всички любители на такива хапчета рано или късно ще трябва да се сблъскат и с проблеми на стомашно-чревния тракт. Много по-полезна и щадяща замяна на болкоуспокояващите е медитацията.

Храната не е утеха

Ако сте сред тези, които се опитват да “изядат” болката си, тогава бъдете готови за факта, че един ден ще развиете склонност към преяждане. Това ще доведе не само до загуба на стройна фигура, но и до сърдечно-съдови заболявания, както и диабет. Ако не можете, без да се успокоявате с храна, поне се опитайте да я замените с по-здравословна.

Ръцете изтръпват от клавиатурата

Работата с компютър е неразделна част от живота на много от нас. Първото нещо, което поразява мониторът, са очите. Някои се опитват да се погрижат за това предварително, така че купуват специални капки и очила. Какво да кажем обаче за неправилната позиция на ръцете върху клавиатурата? Съгласете се, че е почти невъзможно да се контролира това. С течение на времето фините двигателни умения започват да се влошават, появяват се изтръпване на ръцете и болки в ставите.

Прегърбването е неизбежно

“Позата на компютърния човек” - седнал и леко приведен напред, неизбежно засяга стойката. Последствията за жените са особено ужасни, защото цялата красота на тялото е напълно зачеркната от прегърбване. Гръбначният стълб постепенно започва да се огъва и се провокира дисбаланс в мускулите. Единственият начин да избегнете тези проблеми е от време на време да намирате няколко минути, за да станете, да се разходите малко и да се разтегнете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве