Конгресмените гласуват за импийчмънт на Тръмп

В Съединените Щати днес Камарата на представителите се очаква да приеме обвиненията срещу президента Доналд Тръмп, с което да се постави началото на същинската процедура по импийчмънт. Демократи обвиняват Тръмп в прекрачване на правомощията и възпрепятстване на конгреса. В навечерието на вота президентът остро разкритикува процеса.

В писмо от шест страници до председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси президентът повдига “най-силното си възражение” срещу процеса по импийчмънт, като по-късно добавя, че процесът срещу вещици в Сейлъм е бил по-справедлив.

Попитана за реакция Пелоси отговори лаконично с думите “Нямам думи. Това е абсурдно.”

За Тръмп започнатото от демократите разследване за импийчмънт е неконституционна злоупотреба с власт. В писмото президентът определя двете обвинения като “безпочвени” и “незаслужени.”

С мнозинството на демократите Камара на представителите се очаква да приеме обвиненията днес. След това се отваря вратата за същинския процес по импийчмънт в Сената, където мнозинство са републиканците, които вече подадоха сигнали, че няма да се съобразят с искането на демократите за призоваване на свидетели, информира БНР.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл нарче искането “странна молба,” а топ демократът там Чък Шумър поиска по-конкретна обосновка за това “защо за президента е по-добре да има по-малко-доказателства отколкото повече.”

Демократите се опитва да призоват ключови свидетели от администрацията като началник щабовете Мик Мълвени и бившият съветник по национална сигурност Джон Болтън.

В центъра на течащия процес е поведението на Тръмп спрямо Украйна и опасенията, че той се е опитал да използва нужна на Украйна военна помощ като залог за разследване на политически опонент. Тръмп категорично отрича да е нарушавал закона.

Коментари

Задължително поле