Коне ще се надбягват с мотори край Лясковец

Атрактивен празник, посветен на Конския великден, стягат в лясковските села Козаревец, Добри дял и Джулюница. Зрелищни състезания ще бъдат проведени на селската мера на 24 февруари, по повод Тодоровден.

Празникът в Козаревец започва в 10 часа в центъра на селото, където ще бъде отслужен водосвет, а конете ще бъдат захранени ритуално. Празнична кавалкада ще обходи всички улици на Козаревец, а в къщите на именниците шестващите ще се спират да честитят празника им.

Кушиите ще са два часа по-късно на селската поляна. По традиция съревноваването е в няколко категории - надпревара по езда, надпревара с конски впряг, надпревара с магарешки впряг и паркиране на заден ход. Ще бъде избран и най-гиздав кон. Организатори на празника са Конярското дружество, кметство Козаревец и читалище „Земеделец-1899”.

Тодоровден ще бъде отбелязан и в Добри дял. Състезанията ще са в категориите „Кон с каруца“ и „Езда“. Атракция не за първи път ще бъдат и състезанията, които се организират за местните младежи, които вместо с коне, ще се съревновават с мотори, разделени в класовете до и над 125 кубика. От кметство Добри дял са осигурили грамоти и награди за победителите, а за доброто настроение е поканен оркестър.

И в Джулюница от години този празник протича с много емоция. Той се организира от кметството, а надбягванията ще са на стадион „Владислав” в селото, а за най-добрите ездачи и водачи на конски впряг ще има грамоти и награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България