Константин Костов – финансов детектив на Уолстрийт

Серийният предприемач създава платформа от типа PayPal, която преобръща модела на сватбените подаръци в САЩ

Реновира големи къщи и сгради в щата Ню Йорк, които превръща в малки хотелчета

Произвежда sustainable furniture - устойчиви мебели от масивно дърво

Поддържа и собствен шахматен клуб

Един ден в офиса му пристига самият Стивън Кинг

„Страхотна е идеята на тази рубрика - казва Константин. - Хората напоследък имат нужда да се мотивират с истории на вдъхновяващи българи.“ Серийният предприемач и финансов анализатор Константин Костов, живял дълги години „в кожата“ на „Вълка от Уолстрийт“, е освежен от лекцията си на вдъхновяващата конференция „TEDxВитоша“, където е представил пред млади амбициозни българи своята формула за успех. Животът му минава между Женева, София и Ню Йорк, но летенето не му тежи, защото прави това, което иска и което обича.

Роден е в Русе през 1975 г. Учи в английската гимназия в града. От дете мечтае един ден да работи на Уолстрийт и помага на родителите си в техния бизнес. „Имах доста силен предприемачески дух, дори бях развил доста интересна куфарна търговия“, казва през смях Константин.

През 1992 г. е един от 15-те млади българи, спечелили конкурса да учат на разменни начала в САЩ и заминава за Декстър, щата Мейн. След оживения Русе попада в доста неурбанизиран район, преминава през културния шок. Завършва с две дипломи - от Декстър и от английската гимназия в Русе. Кандидатства в няколко университета, като единият от тях е Уест Пойнт.

Постъпва в университета в Мейн с възможно най-високата стипендия. Там учи 4 години по две специалности - финанси и икономика. Стипендията му покрива само таксите за обучението и за да се издържа, работи на няколко места едновременно - компютърен консултант, финансов директор на фитнес, счетоводител...

Първата година е абсолютна знаменитост, защото е първият студент от Източна Европа. Втората година пристигат много българи да следват по различни магистърски програми и Константин заживява заедно с още 7 момчета в една къща.

Докато работи като компютърен консултант в университета, един ден в офиса пристига самият Стивън Кинг. „Тогава излезе програмата Microsoft Word и по този повод се запознахме и сприятелихме - спомня си Константин. - По-късно жена му Табита Кинг ми преподаваше в университета. Стивън е изключително щедър, земен и мил човек. Вечно усмихнат, много приятен, никога няма да каже „не“ на някого. Раздаваше огромно количество пари като филантроп - на университета, на различни организации. Занимаваше се изключително много с благотворителна дейност.“ Звучи изненадващо за автора на смразяващи трилъри. „Самият Мейн кара човек да пише такива неща, там е не толкова ужасяващо, колкото мистериозно тихо“, смее се Константин.

Когато завършва, решава, че вече е време да „скочи“ в мечтата си от дете - Уолстрийт и заминава за Ню Йорк. Първоначално става брокер - най-високоплатената работа, но не му допада, че „човек по цял ден върти телефони и продава, без да вкарва много мисъл“. „Половин година бях в доста фрапираща ситуация в един офис с много крещене, много работа“, споделя Константин. Той избира по-престижната позиция - на финансов анализатор.

Пристига на Уолстрийт много добре подготвен от университета. Още първата година от следването се включва в инвестиционен тим, като студентите управляват фонда на Мейнския университет. По-късно заедно с приятели от Бриджфордския университет в Кънектикът стартират друг инвестиционен клуб. Така още преди да завърши, Константин има солидни познания за анализи на компании, на облигации, на всякакви видове активи, финансови инструменти. „Бях готов да „скоча“ на Уолстрийт, но за да си вземе човек лицензите, трябва да е спонсориран от фирма. Взех тежките изпити, после трябваше да остана да работя за компанията известно време, което едва издържах“, споделя Константин.

Тогава най-търсените и желани места за работа са в големите инвестиционни банки като „Джей Пи Морган“, „Голдман Сакс“, „Мерил Линч“. „Това беше Силициевата долина навремето и имаше стотици кандидати за място. Интервютата бяха брутални, както и работата, 2-3 дни в седмицата направо се спеше в офиса“, споделя българинът. Постъпва в най-големия задграничен офис на най-голямата швейцарска банка UBS.

След около 3 години в UBS работи за „Ройтерс аналитикс“. След това се премества в „CITI Group Asset Managent“ - компанията с най-големите фондове за управление тогава, над 750 милиарда. Като финансов анализатор управлява огромни средства в различни индустрии, от малки и средни компании до конгломерати. „Работата беше изключително отговорна, защото при едно лошо решение се губят милиарди“, споделя българинът.
В CITI се работи на най-високо ниво. Анализаторите като него правят анализ постоянно и дават идеи, правят презентации. Работят в екип с портфолио мениджъри. Това са хората с опит, които решават как да инвестират и какви средства от компанията да инвестират в идеите на анализаторите.

„Работата е много интензивна. Например компания дава в 6,40 сутринта някакъв материален отчет. Трябва веднага да станеш, бързаш към офиса, анализираш до 8 часа какво е станало, строят се финансови модели. Следва презентация в офиса... И преди да започне финансовият ден на Уолстрийт, трябва да се вземе решение какво да се прави. Бяхме нещо като финансови детективи“, смее се Константин. Признава, че тази позиция се оказва много важна в живота му, защото го учи светкавично да анализира фирми, ситуации, индустрии.

След финансов срив през 2003 г. съпругата му Биляна Костова има блестяща кариера като финансист и банкер, а „Сити банк“ се продава. Константин става консултант на една голяма фирма и записва магистратура MBA по бизнес администрация в престижния Колумбийски университет в Ню Йорк. Ражда се първият им син Деян, Биляна е на висока позиция и решават той да остане вкъщи при детето.

Тогава Константин решава „да се върне обратно към предприемаческия си дух“ като работи от вкъщи. Създава компанията еRegistry.com, подобна на Pay pal, която, много преди да се появят краудфъндинг платформите преобръща модела на сватбените подаръци в Щатите. За да се поддържа огромната сватбена индустрия от подаръци за милиарди, в САЩ се налага мнението, че да подаряваш кеш на сватба или по друг повод е голям кич.

Константин обаче знае, че на 87% от младите семейства са им нужни пари, а не подаръци - за покупка на жилище, за круиз, кола или нещо друго. А платформата, която създава, им позволява да приемат пари вместо подаръци. Той им помага да напишат презентация - от какви средства се нуждаят и за какво. Разделят сумата на броя гости и се получава сумата, която всеки да дари. Така по най-елегантният начин Константин Костов помага на младите двойки в САЩ да си помогнат с кеш. От благородната му идея са доволни и получателите, и дарителите и българинът получава много овации и благодарствени писма.

Успоредно с това той стартира и втора, туристическа компания Vacaya Properties. Реновира големи къщи и сгради в щата Ню Йорк, които превръща в малки хотелчета, строи къщи за гости. През 2014 г. жена му получава оферта от „Пепси“ да се прехвърли в Швейцария. Тогава вече са се родили 3 от 4-те им момчета, строят къща, но решават да зарежат всичко и да се върнат в Европа, по-близо до родината и децата им да научат още чужди езици. Биляна продължава да работи за „Пепси“, сега е финансов директор на една от най-големите автокомпании в Европа. А Константин не бездейства и създава „Vintezza Interiors“, която е част от „Vintissimо Corp“ - за винтидж и антични мебели. Започват да изкупуват италиански шато в Тоскана, които реновират и затварят цикъла, като ги обзавеждат за гости с уникалните си мебели.

Днес компанията реставрира старинни мебели, а също и произвежда sustainable furniture - устойчиви мебели от масивно дърво. Женева, където живее семейството днес, се оказва истинска съкровищница на старинни мебели, които след реновиране се харесват и в Щатите. Отварят магазини в Антверпен, Ню Йорк, планират магазини в Италия и Лондон.

Серийният предприемач казва, че не започва бизнес, без да е преценил, че може да бъде мултимилионен. „Американците винаги се учат на „Go big or go home“ („Или прави нещо голямо, или изобщо не се захващай“). Той инвестира и в криптовалута, защото си остава трейдър - човекът, който „последен натиска спусъка“ на борсата.

Биляна по 5 дни в седмицата е в Мюнхен, а Константин всеки месец е в България и през месец в Щатите. Кръстили са децата си с интересни двойни имена: Деян Самуил, Кирил Преслав, Тройнан Крум и Магнус Константин. „По патриотични причини“, добавя Константин.

Семейството отделя големи ресурси за шахматното образование на децата си, така ги държат далече от айпадите и телефоните. Поддържат и собствен шахматен клуб, а заедно с шампиона по шахмат Веселин Топалов спонсорират клубове и деца състезатели. Тримата им големи синове се занимават с шахмат, а големият - Деян Костов е европейски, швейцарски и български национален шампион.

След близо 25 години в Америка и Швейцария двамата се опитват все по-активно да влизат в българския икономически, политически и социален живот, като планират да се върнат да живеят в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл