Кирил Петков още не е подал оставката на правителството си

Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като премиерът Кирил Петков подаде оставката на действащия кабинет в Народното събрание, съобщиха от пресофиса на президента.

"В отговор на отправени въпроси към прессекретариата какво предвижда Конституцията на Република България след гласувания вчера от Народното събрание вот на недоверие към правителството, информираме, че: Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание в съответствие с  чл. 89 от Конституцията", съобщиха от президентството.

"По силата на вота на недоверие се прекратяват правомощията на правителството. Чл. Чл. 89, ал.2 от конституцията гласи следното: Когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството. Чл. 111 (1) казва, че правомощията на Министерския съвет се прекратяват с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя", коментира вчера пред "Труд" проф. Пламен Киров.

"Подаването на оставка е формален акт, за да бъде правителство в оставка", посочи той.

"Ако премиерът не депозира оставка, това е узурпация на властта и главният прокурор може директно да го подведе под наказателна отговорност, това е опит за държавен преврат", предупреди проф. Киров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика