306 км/ч вдига Bentley Bentayga

Адвокатът на обвинената банкерка от Нова Загора: Биляна Манчева ще обжалва постановената мярка „задържане под стража“ Според него присъда ще има, но обвиняемата няма да е сама, понеже е имала второстепенна роля

Костнър и Харелсън по петите на Бони и Клайд Ким Дикенс блести в една от женските роли

70-годишен мъж загина при пожар в дома си във Варна

Катастрофирал ТИР блокира движението по пътя Русе-Бяла

Кола се заби в тир при навлизане в бензиностанция край Благоевград Водачът и спътникът му се издирват

ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

Защо нова рокля за жената е като 4 водки за мъжа?

Снегът затвори редица пътни артерии в страната

Тръмп номинира посланика на САЩ в Канада за постоянен представител в ООН

Сняг, студ и виелици ни очакват и през двата почивни дни Жълт код за сняг и вятър е в сила в събота за цялата страна

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта в София

На 23 февруари 2019 да почерпят

Контрол на три нива на дарените средства за Хитрино

Има изцяло и частично сринати къщи, които пак са негодни и трябва да се съборят.

Няма да бъде допусната злоупотреба с над 2-та милиона лева, дарени от хиляди българи за подпомагане на Хитрино, увериха както от БЧК, така и от обществения съвет в тежко пострадалото от газова експлозия шуменско село, информира БТВ.

Там възстановяването вече започва от сградата на общината, като то се финансира не с даренията или с отпуснатите от правителството и ЕК общо 30 млн. лева, а от собственото перо за капиталови разходи. Щетите по имотите на хората ще бъдат отстранявани с помощта на обществен съвет, в който членуват 11 жители на селото.

Председателят Севджан Акиф посочи пред БТВ, че те разполагат с парите, получени по набирателната сметка на общината – около 200 000 лв. „Хитрино ще стане може би по-хубаво, отколкото преди, не можем да върнем само жертвите”, каза тя.

„Днес или утре предстои ние от съвета да минем през всяка една къща. Лично ще видим какво е състоянието на хората, според степента на разрушеност най-съвестно ще разпределяме средствата”, обясни секретарят на съвета. Органът няма да действа еднолично, а ще дава предложения, които ще се гласуват на Общински съвет. Вчера в Хитрино е имало общоселско събрани с над 200 души, което е утвърдило състав на ОбС.

Хората в Хитрино ще имат думата и при разпределянето на средствата от БЧК. Председателят на червенокръстната организация Христо Григоров обясни пред БТВ, че е сформиран национален обществен съвет, който ще управлява разходването на средствата и в него ще влязат общественици, православната църква, мюфтийството и кметът на Хитрино. Решенията ще са на база на подадените от жителите от селото данни какво им е нужно.

Около дарителската кампания избухна скандал, след като в популярен седмичник се появи информация, че червеният кръст си е купил нови линейки с парите, дадени от гражданите чрез есемеси и банкови преводи. „Това са измислици, за да се продават вестници”, категоричен беше Григоров.

Той обясни, че „една фирма със социална политика” е предоставила на БЧК специално оборудвано БМВ, като това е единственият автомобил от този клас, използван от организацията. Той е използван като линейка в случаи, в които бързо трябва да се стигне до мястото на бедствие. „Когато фирмата пожелае, си го взема”, посочи Григоров в отговор на въпрос дали БЧК си е купила колата.

„Намерете ни един трабант и една жигула, ще сменим тази кола с тях”, гневно коментира той. По думите му публикациите по темата директно са навредили на интереса на страдащите българи. Причината – наши сънародници от Испания и Кипър събрали големи суми за Хитрино, но се отказали да ги дарят заради съмнение, че парите няма да отидат по предназначение. Затова и БЧК може да сезира прокуратурата.

Междувременно в селото се говори най-вече за възстановяването на домовете на хората. Има обаче и голям брой търговски обекти, които са на практика унищожени при взрива. За собствениците им липсва яснота дали някой ще помогне.

„Аз съм на 100% унищожен. Имам два търговски обекта, държавата поне засега казва „За бизнеса няма пари”. Аз нямам как да се възстановя – това, което съм правил за 30 г. някой дойде и го унищожи за 30 минути”, каза пред БТВ един от засегнатите, Мехмед Мехмед.

От Обществения съвет коментираха, че пари от набирателната сметка няма как да се дадат на фирми, но може да се мисли за подпомагане с дървесина и строителни материали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.