Корнелия Нинова: Подкрепяме ветото на президента по приватизационния закон

„Ветото на президента по Закона за приватизация и следприватизационния контрол е напълно основателно. Ние го подкрепяме, както и с досегашното ни поведение по този Закон. Гласували сме против него. Той е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси, за да не си плащат задълженията.” Това заяви на пресконференция в централата на левицата лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с ветото на Румен Радев върху промени в Закона за приватизация и следприватизационния контрол.

Тя предположи, че от парламентарната група на ГЕРБ готвят поправки на нормативния акт. „Единственият начин тези текстове да паднат в момента е като се подкрепи ветото на президента. Още не знаем какво точно готвят, но според това, което се анонсира, най-вероятно ще искат да се отхвърли ветото и отново да внасят поредни поправки в закона”, отбеляза лидерът на левицата и призова депутатите от ГЕРБ да подкрепят ветото на държавния глава, за да се приключи с тази „позорна страница в историята на парламента и мнозинството там."

Според нея групата на „Обединените патриоти”, като вносители на този законопроект, ГЕРБ и ДПС - като подкрепящи го, са проиграли за пореден път темата за справедливостта и са направили услуга на определени икономически кръгове.

„Ние, още от първи ден от приемането на Закона, започнахме да работим по конституционна жалба, която е готова и ако отхвърлят ветото, ще сезираме КС. Освен това, ваканцията, в която излизаме от 1 август, ще прекъсне срока от 15 дни за гледането на ветото. Така е по правилника на НС. Затова призоваваме за извънредно заседание на парламента по време на ваканцията и приключване на този въпрос”, отсече Корнелия Нинова.

Тя добави, че мнозинството не бива да си въобразява, че ще отложи темата за септември и октомври с поправки на закона, които да не важат със задна дата, а занапред. Според нея това ще е поредната манипулация на общественото мнение. „Ние сме за това, такива облекчения на купувачи на предприятия да няма изобщо”, поясни още лидерът на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика