Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай

България е изнесла 27 015 хил. литра вино през миналата година.

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай. Това съобщи в Пловдив днес изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното, предаде БНТ. Според Красимир Коев мерките заради епидемията ще попречат на страна ни да увеличи два пъти износа за китайския пазар, каквито са били плановете преди разпространението на заразата.

Ивана Ямантиева е винопроизводител от Ивайловград и казва, че китайският пазар е много добър. Последният й износ за Китай е над 130 000 бутилки червено вино.

"Ние го направихме преди тяхната нова година затова смятам, че с нашите вина няма никакъв проблем. Изкарали сме късмет, изпреварили сме вълната. Но в Китай е много трудно да работиш, без да си обезпечен...Би трябвало виното да им е платено.

През 2019 г. родните винопроизводители са изнесли за Китай над 5,5 млн. л. Коронавирусът обаче блокира експорта", каза Ямантиева.

"В момента и договорите са на лице, но износът го няма, защото не се изнася абсолютно нищо. Даже има български контейнери с вино, които са вече на китайски пристанища и в момента не се знае ще ги пускат ли, ще ги връщат ли. Стоят около 12 контейнера и чакат...", обясни инж. Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

От земеделското министерство нямат данни дали и други отрасли у нас са със спрян износ за Китай.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България