Костадин Ангелов: Работим по създаването на национална програма за грижа за пациентите с постковид синдром

Снимка: Пламен Стоименов

Работим по създаването на национална програма за грижата за пациентите с така наречения постковид синдром. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"В изминалия вече едногодишен период, откакто в Европа беше регистриран първият случай на зараза с вируса  SARS-CoV-2 , въпреки натрупаните знания за него, все още има много въпроси, които търсят отговор. Изследвания показват, че коронавирусната инфекция, засягайки органите и системите в човешкия организъм, предизвиква физически и психически последици за по-дълъг период - така нареченият постковид синдром", заяви още министърът. 

"Засега е ясно, че симпотатиката се владее предимно от страна на дихателната система, сърдечно-съдовата система, нервната система, обмяната на веществата, което вероятно е последица от въздействието на вируса в тъканите на тези органи. Остатъчната суматична и функционална симпотаматика и параметрите на промените в периода след боледуване са в процес на регистриране и изясняване. Продължава оценката на типа и характеристиката на различните прояви", обясни министърът. 

Той посочи, че се обмислят варианти с участие на специалисти от различн и специалности въз основа на натрупаните познания, опит, прецизна диагностика и изследвания да диференцират постковид симпотаматиката с оглед на необходимостта от последващо амбулаторно, стационарно наблюдение и лечение. 

"В момента заедно с болниците по рехабилитация се разработи клинична пътека, която предстои да бъде публикувана като допълнение на наредбата от основния пакет. Работим и по създаването на национална програма при натрупване на достатъчно знания и отговори на всички въпроси на експертите, за грижата за пациентите с така наречения ковид синдром", заяви още проф. Ангелов. 

Коментари

Задължително поле