Костадин Филипов: Маргарита Петкова ме откри като поет

За първи път усетих, че мисля в рими по един доста тъжен повод в моя живот, казва известният телевизионер

Журналистът Костадин Филипов издаде дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото". Тя е събрала 48 стиха, чийто редактор е именитата поетеса Маргарита Петкова, а автор на корицата и вътрешните графики е талантливата художничка Мирослава Захариева.

Костадин Филипов е журналист и телевизионен водещ, отдаден на професията си повече от четвърт век - работил е в ТВ "Евроком-Пловдив", Нова телевизия, ТВ7, а днес е редактор в "Преди обед" по bTV. Главен редактор е на информационния сайт delo.bg.

- Косьо, изненада публиката с появата на стихосбирка. Как избра заглавието "На дъх от лятото"?

- Изненадах и себе си с това, че се престраших да издам моите съкровения в мерена реч. Преди няколко години, впечатлен от една красива природна гледка, написах няколко строфи, които се престраших да публикувам в социалните мрежи. Час по-късно в лично съобщение поетесата Маргарита Петкова ми написа, че стихотворението ? е харесало много. Пожела ми да не спирам да пиша, защото, по думите ?, съм имал талант. Подобен стимул от кралицата на съвременната поезия сякаш отвори сетивата ми за вдъхновения навсякъде около мен. „На дъх от лятото“ е заглавието на едно от стихотворенията, в което описвам пробуждането на природата и красотата на празничния пролетен цикъл – от Великден, през Гергьовден, Деня на Св. Св. Константин и Елена, та до Еньовден. Желанието ми е, когато слушат това стихотворение, хората и затворят очи и да си представят цялата тази пищност, в която с тихи стъпки пристъпва и любовта.

- Стана ясно, че стиховете в "На дъх от лятото" са писани в последните три години, значи ли, че това са първите ти поетични изблици?

- Първите осъзнати изблици, по-точно. За първи път усетих, че мисля в рими по един доста тъжен повод в моя живот – загубата на дядо ми, на когото съм кръстен. Това се случи, когато бях студент в първи курс в ПУ „П. Хилендарски“, където следвах българска филология. По пътя за погребението написах в тефтерче първите рими, явно повлиян от тази голяма загуба за мен. В същия момент изпитвах и първата си студентска любов, та римите бяха като амалгама между две различни, но разтърсващи чувства. Това беше първото ми стихотворение. Години по-късно, когато бях редактор в едно риалити шоу, връщайки се от работа с метрото, усетих същия този прилив на мисли в рими и тогава се роди и второто ми стихотворение. Именно то бе оценено не само от приятелите ми във фейсбук, но и от Маргарита Петкова, за което споменах.

- Кой ти даде куража да събереш поезията си в книга, ти ли избра "Персей" да те издаде, или те тебе?

- След това окуражаване от страна на Маргарита Петкова аз споделях все по-често мои стихове онлайн. Няколко месеца по-късно с мен се свърза издателят Пламен Тотев с директно предложение да отпечата стиховете ми. Към онзи момент, лятото на 2018 г., аз имах едва 25-26 готови стиха. В следващите 5-6 месеца се родиха и останалите.

- За да бъде не друг, а голямата поетеса Маргарита Петкова твой редактор, значи стиховете ти са били оценени от първо четене. Каква бе нейната намеса и как се работи с Маргарита?

- Толкова леко и неусетно се работи с нея! Имаше стихове, които останаха извън книгата, имаше и такива, на които тя не промени и дума. Но с най-голямо изумление гледах как ги подреди, за да имат тънка сюжетна линия. И днес, отваряйки книгата, осъзнавам как неусетно стихове, които съм писал в продължение на три години, Маргарита е подредила в една естествена градация и с думи съм нарисувал необятна картина от чувства и емоции.

- Днес по-лесно ли е един творец да достигне до по-голяма публика? Интернет и социалните мрежи помагат ли?

- Да, сравнително по-лесно е. Именно тези виртуални приятели са като лакмус за това дали си на прав път, дали трябва да промениш нещо, да спреш или да продължиш. А след това срещите с хора от цяла България потвърдиха, че не съм сгрешил, че съм извадил на показ моята душевност. След премиерата в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София съвсем искрени бяха и литературните вечери в други градове. Имаше сълзи, имаше много въпроси, имаше дори хора, които пожелаваха те да прочетат мои стихове. Емоция, която ще пазя дълго време. Получих покана да съм част от програмата на 47-ото издание на Велинградските културни празници. На 12 юли от 17.30 ч. ще представя стихосбирката в Художествената галерия. През есента поетичното турне ще бъде възобновено.

- Любовта заема водещо място в поезията ти. Съществува ли според теб голямата, истинската любов?

- Има я, разбира се. Твърде често в живота на всеки човек голямата любов се среща веднъж. И ако бъде изгубена, тогава се ражда най-красивата, но и тъжна поезия - лириката замества любовта.

- Сега имаш много срещи с читатели, присъстват ли млади хора на тях и какви са твоите наблюдения - четящи хора ли са подрастващите?

- На всички места, където представих „На дъх от лятото“, поне половината от аудиторията беше от млади хора - ученици, студенти. Това ми връща вярата в непреходността на поезията като изкуство. Не само присъстват и слушат стиховете ми, но и задават въпроси. Получава се много искрен диалог.

- През 2004 г. се ожени за красивата Божана Филипова, от която имаш дъщеря – Елия. През 2008 г. с Божана се разведохте. В какви отношения сте днес?

- 11 години по-късно ние съумяхме да запазим приятелството си и то не заради, а въпреки детето. Отношенията ни са чудесни, а дъщеря ни не спира да ни радва с успехите си в хип хоп танците и постиженията в училище.

- Има ли сега жена до теб и какви качества трябва да притежава, за да те накара отново да се ожениш?

- Известно е, бракът не е гаранция за хармонична връзка. Затова съм избрал свободното съжителство. Чувствам се обичан, желан. Аз обичам и съм всеотдаен. Не е ли достатъчно?

 

Проф. Стоян Маринов: Трудно ще решим кадровата криза в туризма

Вносните работници запълват липсите, но нямат нужната подготовка, убеден е експертът

Проф. Стоян Маринов е декан на факултет „Управление” в Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара. Завършил е „Икономика и организация на туризма” в ИУ-Варна и е минал през цялата йерархия в бранша – от екскурзовод до изпълнителен директор на „Слънчев бряг” ЕАД (1995-1997 г.) Дълги години работи като директор на Колежа по туризъм във Варна. Има специализации по туристически мениджмънт и управление на туристическата индустрия в Манчестър, Съри, Лас Вегас, Палма де Майорка. Автор е на множество публикации. Владее руски, немски и английски език.

- Г-н Маринов, вие още в края на миналата година предупредихте, че предстои тежък сезон в туризма. Защо никой не ви чу?

- Напротив, много от хотелиерите и ресторантьорите си пренастроиха пазарната политика и в момента обектите им са почти пълни. Тези, които не чуха и действаха както предходните години, имат ниска заетост. Въпреки изцяло променената конюнктура в бранша, те отново предпочетоха да разчитат само на туроператорите да им водят организирано туристи, да използват по-малко новите комуникационни канали за дистрибуция, да бъдат по-малко гъвкави по отношение на цените. Турция отново излезе активно на западноевропейските пазари, появиха се отново Тунис и Египет с много добро съотношение качество-цена. Освен това някои от големите туроператори в Западна Европа имаха финансови проблеми. От друга страна, се появи сериозна стагнация на търсенето от скандинавските страни и Германия. Топлото лято миналата година и очакваното такова за тази действат въздържащо на германците и скандинавците да пътуват в чужбина. И при тези променени условия нямаше как да се действа по същия начин, както досега. При тези хотелиери, които промениха цените, обогатиха с услуги пакетите, заложиха повече на продажби чрез електронните канали, сезонът не е толкова проблемен.

- Но за съжаление виждаме празни и дори пусти плажове.

- Това не е съвсем така. Преди дни мой колега постна снимка с празен плаж от Северна Гърция и пише, че има 20% по-малко туристи в този район. Така че, снимки на празни плажове могат да се показват винаги. Тези хотели, които са си осигурили на плажа чадъри и шезлонги, продаващи ол инклузив, са почти пълни. Все пак сме още в началото. Само след няколко дена няма да има празни места.

- Ол инклузивът ли е бъдещето на туризма у нас?

- Не само за нашето Черноморие, това е бъдещето на Турция, Гърция, Тунис и Египет. Този, който не предлага ол-инклузив за масовия ваканционен пазар, просто няма да има туристи и рискува да фалира. Колкото и да не ни харесва и недостатъци да има, това е формулата, която се е наложила в момента на ефективните пазари. Това се търси от всички западноевропейци. Въпросът е да имаме по-качествени продукти, по-обогатени пакети с услуги, за да се постигне и по-висока цена.

- Какви туристи са нужни на страната ни – алкохолни или семейни?

- Печелиме и от двата вида, защото така наречените алкохолни туристи са млади хора, с престижни професии, които идват да разпуснат. И това, че консумират повече алкохол не ги прави алкохолици. Те обикновено участват в други забавни мероприятия, за които правят допълнително разходи и освен че са на ол инклузив, харчат по 80-100 евро на ден допълнително. Семейните посещават обикновено хотели с много детска анимация и различни забавления. При тях пък цената на ол инклузива отива над 100 евро във висок сезон.

- Кадровата криза успяхме ли преодолеем?

- Не, за съжаление. Работи се в тази посока. Трудно ще я разрешим, защото тя е навсякъде, включително и в Турция. Добра роля изигра промяната на реда и условията за внос на чуждестранни работници. Но и това си има своите недостатъци, защото, от една страна, се запълват липсите от кадри, но от друга, те нямат нужната подготовка и езикова грамотност, което влияе негативно на качеството на обслужването. Тук вече решението е на всеки хотелиер – да плаща колкото може по-високи заплати на кадърните си работници, да ги задържа целогодишно и да успява да създаде ядро от професионалисти. В момента България внася 6000 чуждестранни работници от Украйна, Молдова, студенти от Турция, имаме дори от Киргизстан и Казахстан.

- Проверките, които постоянно се правят по морето, ефективни ли са?

- Аз не съм привърженик на такива демонстративни проверки, независимо кой ги извършва, особено пък министри. Това трябва да се прави по-тихо и кротко, да се стигне до някакъв консенсус и да не е в разгара на сезона. Имаме два-три месеца за създаване на благоприятна атмосфера за туристите, а ние започваме със скандали, разправии, затваряне на заведения, спиране на музики и това оставя много лош привкус у гостите, да не говорим за бизнеса. Това се прави преди сезона, а не да се излагаме пред чужденците.

 

И още в новия брой на вестник "Жълт Труд"...

Секссимволът Марешка: Бях робиня в Чечения

Сашка Васева изгонила мъжа си

Щерката на Кичка ще става учителка

Деси Цонева пак се омъжи

Ни Ло разкри тайни за личния си живот

Алекс Сърчаджиева написа прочувствено писмо

Проф. Милан Профант: Хората, спасени от глухотата, се реализират успешно

3D импланти заменят черепни кости

Дехидратацията води до тревожност и депресия

Втората имунна система проваля личния ни живот

Княгиня Олга била родственица на цар Симеон

Вълшебната приказка на Пеп Гуардиола

На мода са очила като пеперуди

 

ТЕЗИ И ОЩЕ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 10 ЮЛИ

Коментари

Задължително поле