Котараци пазят администрацията във Великобритания

Котаракът Палмърстън е един от най-добрите служители

Професионални служители пазят ведомствата в Обединеното кралство от мишки. Един от тях е котаракът Палмърстън. С две години трудов стаж и стотици изядени мишки, Палмърстън е фаворит сред досегашните мишелови в британското външно министерство.

Заема длъжността главен мишелов от 13 април 2016 г. Работил е по времето на министър-председателите Дейвид Камерън и Тереза Мей, а пряк началник му е британският външен министър Борис Джонсън.

Черният котарак, „облечен“ в бяла риза и чорапки е кръстен на бившия английски външен министър и премиер лорд Палмерстън, управлявал страната по времето на кралица Виктория.

Хенри Джон Темпъл, трети виконт Палмерстън, известен като лорд Палмерстън започва политическата си кариера като част от торите, но я завършва като либерал, помни се най-вече с водената от него британска външна политика в период, в който империята е в своя апогей.

Кръстеният на него котарак Палмерстън за сметка на това има скромно минало преди да стигне до поста си във Форин офис – взет е от приют за животни.

Първата му поява в медиите е на 3 май 2016, когато хваща първата си мишка. На 10 юли същата година пък успява да се вмъкне на Даунинг стрийт, в резиденцията на министър-председателя на Обединеното кралство и главна квартира на правителството на Нейно Величество.

Оттогава до днес Палмерстън съвестно изпълнява задълженията си на мишелов. За първи път беше наказан в края на януари тази година, тъй като започнал да хваща гризачи по-неефективно.

Тогава британското външно министерство забрани на служителите си да хранят котарака. Според в. „Дейли телеграф“ шефовете на отдели са получили служебно уведомление относно храненето на Палмърстън.

През септември миналата година той бе даван за пример на "колегата" си Лари от резиденцията на министър-председателя на страната. Лари беше забелязан да си играе с живи гризачи, докато през това време Палмърстън унищожи 27 мишки.

Борбата за власт между котараците очевидно е много ожесточена, тъй като двамата многократно са хващани в схватка. Веднъж дори се наложило да бъдат разтървани от въоръжен полицай. Тогава Палмърстън дори бил задържан за кратко.

Разправията между двамата служители на ведомствата започнала с гонитба, която първоначално била приета като "хвани ме, ако можеш". После обаче започнал същински бой, документиран от фотографи.

Наложила се намеса от охраната, която дала лакомства на двамата котараци в опит да ги разтърве. Борбата обаче спряла за малко – докато не изяли всичко.

Двамата мишелови водят и словесна борба в социалната мрежа Туитър, където имат официални профили.

Един от последните постове на Палмърстън е: „Бих искал официално да се разгранича от външния секретар. Дойдох тук, за да хващам мишки, а не да работя с някой, който помага на кучетата да изглеждат умни.“

Двамата котараци не са обаче първите и единствени служители в британската администрация. Всъщност длъжността „мишелов“ се появява за първи път през 1924г., по времето на Рамзи Макдоналд, а титлата съществува още от времето на Хенри VIII.

Котаракът, задържал се най-дълго на поста на Даунинг стрийт е Уилбърфорс. Той служил в продължение на осемнадесет години на Едуард Хийт, Харолд Уилсън, Джим Калахан и Маргарет Тачър.

Длъжност „мишелов“ има и в други страни

Едно от последните назначения на „мишелов“ през годините е на Лорънс Адунски. Той работи за британското посолство в Йордания. Пухкавият служител е кръстен на британския офицер Т.Е. Лорънс, известен като Лорънс Арабски. Според профила му в Туитър, Лорънс Адунски "докладва" на котарака от Форин офис Палмерстън.

В края на миналата година котарак на име Мартин беше назначен за мишелов в полицейски участък в Бруклин, Ню Йорк.

Котаракът Кешнип, назначен за мишелов в офиса на рекламна агенция в Тълса, САЩ пък бил преквалифициран в талисман и събирач на средства за благотворителност, след като служителите открили в него необичаен талант - да измъква дребни суми от клиентите.

Коментари

Задължително поле