Коя е новата Първа дама

Етапите от живота на Джил Байдън

Първата u работа е като сервитьорка, когато е на 15 г.

Новата Първа дама на САЩ е интересна личност и е преминала със своя съпруг през целия му път в политиката, участвала е във всички негови кампании, но не е пожертвала нито принципите си, нито професионалната си кариера като учител.

Джил Байдън е коренна американка (за разлика от съпругата на Доналд Тръмп, словенката Мелания). Тя израства в Пенсилвания в голямо семейство, започва да работи като сервитьорка на 15-годишна възраст и като учител след дипломирането си. Това е типично „волево момиче от Филаделфия“ - упорито, лоялно, честно, надеждно, без излишни капризи. Смята се, че такава съпруга е богатство и за Джо Байдън не било никак лесно да я спечели.

Джил и Джо се срещат на т. нар. „сляпа среща“, когато 33-годишният политик е с огромна лична загуба: през 1972 г. първата му съпруга Нелия и едногодишната им дъщеря Наоми загиват в автомобилна катастрофа, а синовете им - тригодишният Бо и двугодишният Хънтър са ранени. Зад Джил стоят призраците на първия u неуспешен петгодишен брак с нейн колега - футболист от колежа и много проблематичен развод.

Джил не се решава веднага да стане съпруга на обещаващия политик. Тя иска да изгради своя собствена кариера и не обича публичността. Но Джо Байдън е упорит и на петото предложение за брак Джил най-накрая отговаря с „Да“.

Повече от четиридесет години съпрузите Байдън са заедно. Бракът им минава през тест: Джил и Джо отглеждат синовете Бо и Хънтър и общата им дъщеря Ашли.

През всичките 40 години брак Джил не само се грижи за децата и кариерата на съпруга си, но и работи. Тя преподаваистория и английски език на деца в училище и в колеж, работи в психиатрична болница с юноши, диагностицирани с психични разстройства.

Джил притежава две магистърски степени и докторска степен по педагогика. Тя е на 69 години, но е пълна със сили и енергия и не планира да прекратява своята професионална кариера. Преподаването, казва тя, я определя като личност. След като стане Първа дама, тя не възнамерява да напусне работа и ще получава заплатата си извън стените на Белия дом.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле