Крайнодясната „Лига“ победи на местни избори

Партията на Салвини с двойно по-добър резултат от парламентарния вот м.г.

Сериозен спад в подкрепата за „5 звезди”

Крайнодясната “Лига” на италианския вицепремиер Матео Салвини отбеляза сериозна победа на местните избори в Абруцо (регион, разположен източно от Рим), предаде АФП.

Обявените резултати от вота в неделя сочат, че “Лига” е получила гласовете на 28%, което е двойно повече от подкрепата, която получи на парламентарните избори миналата пролет.

Общо дясната коалиция, в която влизат “Лига”, “Форца Италия” на Силвио Берлускони и крайнодясната “Италиански братя” взе 48% от гласовете в Абруцо и областта ще бъде управлявана от нейния кандидат Марко Марсилио.

Антисистемното движение “5 звезди”, което на национално ниво управлява в коалиция с “Лига”, бе подкрепено от 19% от гласоподавателите и се нареди на трето място след лявоцентристката коалиция. На парламентарния вот преди година “5 звезди” стана първа сила със спечелени 32%.

Изборите в Абруцо бяха първите, на които “Лига” и “5 звезди” се явяват като противници. Резултатът на “Лига” се смята за сериозен личен успех за Салвини, а според анализатори, ако този успех се повтори на евровота през май, той може да се отдели от коалиционния си партньор и да поиска предсрочни парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа