На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Красиви цветя от ръцете на хора, обявени за негодни Фондация „Св. Николай Чудотворец“ помага на младежи с интелектуални затруднения

Цветна оранжерия на покрива на Социални услуги в Добрич разцъфтява под грижите на млади хора. Фондация „Свети Николай Чудотворец“ стартира първото социално предприятие „Чудната градина“, което предлага разнообразен разсад за летни цветя.

Идеята за оранжерия, в която да работят хора с интелектуални затруднения, се ражда през 2017 година. За набирането на средства фондацията инициира два благотворителни бала и представя спектакъл, по сценарии на книгата „Джанки в Манхатън“ на Д-р Хасан Ефраимов.

Успяват да спечелят и награда за най-добър бизнес план от банкова институция, както и финансиране на обучителен проект за развитие на социалното предприятие. По този начин събират първоначалната сума, чрез която да стартират своята дейност.

На 11 май 2018 г. постигат още едно финансово одобрение от банката за социалния си проект „Чудната градина“ и получават 5 хил. лв.

Фондацията се ръководи от четирима души, които участват изцяло с благотворителна цел. „Ние сме силно мотивирани, с обществена кауза и мисия. Всички сме родители на деца с интелектуални затруднения, а водещото на групата ни е да се направи нещо реално по отношение на хората с интелектуални затруднения.“. Това разказа Мария Методиева, председател на организацията.

В проекта за оранжерията управителният съвет е съсредоточен върху трудовата заетост на хора, често изолирани и гледани накриво от обществото, заради липсваща политика и разбиране у нас по този въпрос.
Докато изчакват общината в Добрич да им предостави терен, участниците в инициативата не бездействат и започват да купуват цветен разсад, който пикират с помощта на 16 младежи с увреждания. Отглеждат 8 хил. броя стръкчета, които слагат в кофички, редят в щайги и „за момента качваме на покрива на социалното жилище“, казва Мария. Председателят на „ Св. Николай Чудотворец“ споделя пред „Труд“, че работата е много трудоемка, но младежите се чувстват значими, създавайки красота и вече продават едногодишни цветя за градини и тераси. Предлагат девет вида като каскадна петуния, бордюрна петуния, тагетиси, газания и др. Набират популярност във фейсбук групата „Чудната градина“, където имат множество заявки, а разсад на младежите в неравностойно положение тръгва за Англия, Турция и Израел. Продават и на фермерския пазар в Добрич. „Много цветя се поръчват, самата кауза продава“, казва Мария.

Председателят Мария Методиева споделя, че искат да привлекат в инициативата поне 30 младежи в затруднения. „Целта ни е да го развием като бизнес, да стигнем до печалби, за да може да назначим някои от тях на работа с реални трудови договори“, казва тя.

Този месец от „Св. Николай Чудотворец“ се надяват да получат терен от 3 дка и половина, където да изградят оранжерия с цветя за всеки сезон, както и да отглеждат зеленчуци.

„Дългосрочната ни цел не ни е да станем най-добрите цветари, а да произвеждаме качествени и красиви цветя. Мисията ни не е само да дадем работа на хората с увреждания, а да помогнем те да бъдат приети в обществото, да променим мисленето за тях, че и те могат да работят, че не са с нищо по-различни“, казва Мария.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.