Върнаха 2000 лева и златото на старица, станала жертва на ало-измамници

Цацаров: Недопустимо е адвокатски кантори да се ползват за укриване на документи на други лица

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до нуждаещите се инвалиди и болни лица Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове, каза зам.-главният прокурор

Откриха следи от неизвестен досега човешки вид

Премиерът Борисов няма да участва на форума в Давос

Грипна епидемия в Софийска област от утре

ЕС наложи санкции на служители на руското военно разузнаване заради случая „Скрипал“

Пиян изпотроши девет коли в Чепеларе

Грипна ваканция в Пловдивска област от утре до петък

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата Чужденците твърдят, че били натопени, а в схемата участвали агенти на ДАНС

1,7 млрд. лв. е бюджетът на София за 2019 година Общината ще инвестира в модернизация на инфраструктурата за осигуряване на по-чиста околна среда, съобщи Дончо Барбалов

Панахида за Радичков отслужиха в Берковица След молитви в храма преди десетилетия, малкият Йордан проговорил

Пътуваща изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“ е в Благоевград

Не пийте газирани напитки по време на тренировка Изследване доказва, че така рискът от бъбречни заболявания се увеличава

Кметът на София: В бюджета за 2019 г. сме заложили 21 млн. лв. за здравеопазване (СНИМКИ)

Красиви цветя от ръцете на хора, обявени за негодни Фондация „Св. Николай Чудотворец“ помага на младежи с интелектуални затруднения

Цветя от „Чудната градина“, отгледани от младежи с интелектуални затруднения

Цветна оранжерия на покрива на Социални услуги в Добрич разцъфтява под грижите на млади хора. Фондация „Свети Николай Чудотворец“ стартира първото социално предприятие „Чудната градина“, което предлага разнообразен разсад за летни цветя.

Идеята за оранжерия, в която да работят хора с интелектуални затруднения, се ражда през 2017 година. За набирането на средства фондацията инициира два благотворителни бала и представя спектакъл, по сценарии на книгата „Джанки в Манхатън“ на Д-р Хасан Ефраимов.

Успяват да спечелят и награда за най-добър бизнес план от банкова институция, както и финансиране на обучителен проект за развитие на социалното предприятие. По този начин събират първоначалната сума, чрез която да стартират своята дейност.

На 11 май 2018 г. постигат още едно финансово одобрение от банката за социалния си проект „Чудната градина“ и получават 5 хил. лв.

Фондацията се ръководи от четирима души, които участват изцяло с благотворителна цел. „Ние сме силно мотивирани, с обществена кауза и мисия. Всички сме родители на деца с интелектуални затруднения, а водещото на групата ни е да се направи нещо реално по отношение на хората с интелектуални затруднения.“. Това разказа Мария Методиева, председател на организацията.

В проекта за оранжерията управителният съвет е съсредоточен върху трудовата заетост на хора, често изолирани и гледани накриво от обществото, заради липсваща политика и разбиране у нас по този въпрос.
Докато изчакват общината в Добрич да им предостави терен, участниците в инициативата не бездействат и започват да купуват цветен разсад, който пикират с помощта на 16 младежи с увреждания. Отглеждат 8 хил. броя стръкчета, които слагат в кофички, редят в щайги и „за момента качваме на покрива на социалното жилище“, казва Мария. Председателят на „ Св. Николай Чудотворец“ споделя пред „Труд“, че работата е много трудоемка, но младежите се чувстват значими, създавайки красота и вече продават едногодишни цветя за градини и тераси. Предлагат девет вида като каскадна петуния, бордюрна петуния, тагетиси, газания и др. Набират популярност във фейсбук групата „Чудната градина“, където имат множество заявки, а разсад на младежите в неравностойно положение тръгва за Англия, Турция и Израел. Продават и на фермерския пазар в Добрич. „Много цветя се поръчват, самата кауза продава“, казва Мария.

Председателят Мария Методиева споделя, че искат да привлекат в инициативата поне 30 младежи в затруднения. „Целта ни е да го развием като бизнес, да стигнем до печалби, за да може да назначим някои от тях на работа с реални трудови договори“, казва тя.

Този месец от „Св. Николай Чудотворец“ се надяват да получат терен от 3 дка и половина, където да изградят оранжерия с цветя за всеки сезон, както и да отглеждат зеленчуци.

„Дългосрочната ни цел не ни е да станем най-добрите цветари, а да произвеждаме качествени и красиви цветя. Мисията ни не е само да дадем работа на хората с увреждания, а да помогнем те да бъдат приети в обществото, да променим мисленето за тях, че и те могат да работят, че не са с нищо по-различни“, казва Мария.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.