Красимир Вълчев: МОН ще фокусира вниманието върху възпитателната функция на образованието

Снимка: Архив

Вчера с КПКОНПИ подписахме споразумение за задълбочаване на изучаването на корупцията в училище. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на конференция „Антикорупционното образование – ефективен инструмент за превенция на корупцията“.

„Някой беше казал, че ако искаме да видим какво ще е обществото утре, трябва да видим какво се случва днес в класната стая. Идеята е децата освен да придобият базовите компетентности по математика, природни науки и литература, да придобият и компетентностите на 21 век. Това са не само знания, но и умения“, каза още Вълчев и посочи, че една от тези компетентности е гражданската и социалната компетентност.

„Част от това обучение е обучението за нетърпимост към корупцията и явленията, които ерозират гражданското общество и демократичната държава. Трябва това обучение да бъде вмъкнато в различни предмети, в различни учебни програми – трябва да намерим как в други дисциплини като икономика, философия, литература, история да засегнем тези теми. Корупцията може да се изучава и по време на свободно избираемите часове. Предвидено е и изучаване на тематиката по време на часа на класа, предстои да създадем помощни материали“, обясни образователният министър.

Вълчев посочи още, че това, което МОН планира, е да фокусира вниманието върху възпитателната функция на образованието. „С тази връзка сме разработили стратегия за възпитателната функция в училище. Защото задачата на образованието е да възпита децата не само в нетърпимост към корупцията, но и в нравствени ценности. Изправени сме пред предизвикателството да променяме обществото от децата към родителите. Надявам се да намерим правилния инструмент и по линия дейностите на интереси и да включим темата за противодействие на корупцията“, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България