Красимир Каракачанов: Срещата в Белия дом отваря много изгодни възможности за България

Снимка: Архив

Срещата между министър-председателят Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в Белия дом, отваря много изгодни възможности за България. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той каза, че срещата отваря отношенията между България и САЩ в много отношения. "Усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо и това трябва да се каже. От това произтича, че отношенията между двете страни, на базата на оценките, които бяха дадени от президента Тръмп и от неговата администрация, за България, отварят възможността за едни много по-изгодни взаимоотношения за България. Дори вземете най-елементарния битов въпрос с визите. Над 200 хиляди българи живеят в САЩ. Тези 200 хиляди българи имат роднини в България. Той се е поставял, но за пръв път американски президент вследствие на разговорите и отношението, което той придобива към България, го поставя."

"Ние коментирахме интереса, който имат американски компании, да инвестират в България в подобен вид производство - военнопромишленият комплекс. И по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти във военнопромишления комплекс. Тоест интересът е към инвестиция. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. Вие помните, че България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае", обясни Каракачанов.

Разговор за закупуване на друга техника не е имало, заяви той. "Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото. Този процес започна през 2014 г., когато беше правителството на Орешарски. Аз го заварих като министър на отбраната. То е въпрос и на престиж коя от страните-членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център. /.../ Най-простото нещо, което може да бъде обяснено, е че създаването на някаква американска или друга военна база е невъзможно, поради една причина - конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Там се регламентира, че повече от 3 седмици не могат да присъстват подобни кораби."

Коментари

Задължително поле