Кремъл: Преговори с Украйна само по наши условия

Първият кораб с украинско зърно премина Босфора

Руските сили са унищожили склад със западно оръжие край Лвов

Исканията на Русия ще бъдат гарантирани

Руската федерация все още е готова да реши проблема в Украйна по дипломатически път, но на собствени условия. Това заяви говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков на брифинг с журналисти в Москва, цитиран от местните медии

“Русия беше и остава готова за решение на украинските проблеми по дипломатически път - но спрямо своите собствени условия. Тук просто трябва да запомните, че тези условия бяха съгласувани в Истанбул. И те бяха съгласувани от страна и преговарящите на Русия и Украйна”, отбеляза говорителят на Владимир Путин.

Песков подчерта, че по-късно в Киев са се отказали това споразумение и са излезли от преговорния процес.

“Нашите условия са добре известни на украинската страна. По един или друг начин те ще бъдат гарантирани”, заяви още говорителят на Кремъл.

По-рано същия ден въоръжените сили на Русия съобщиха, че са унищожили склад с западни оръжия в близост до град Лвов в Западна Украйна, регион, граничещ с Полша.

“Руски високоточни ракети” унищожиха близо до Радехов, в района на Лвов, “склад с чуждестранно оръжие и боеприпаси, доставени на киевския режим от Полша”, се казва в изявлението на руската армия. Армията не предостави повече доказателства, за да докаже твърденията си.

Руските сили настояват, че са унищожили още четири склада за боеприпаси, включително един в района на Николаев и три в района на Донецк в Източна Украйна, както и склад за гориво в района на Николаев. Руската армия също твърди, че е убила повече от 50 украински войници по време на удар в района на Донецк.

Изявлението на Песков за възможен дипломатически изход от Украинската криза дойде на фона на информацията че в Истанбул е приключила успешно инспекцията на първият кораб, превозващ царевица от Украйна и плавателният съд беше пропуснат през Босфора към крайната си дестинация, Ливан.

Инспекцията е била извършена от съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН.

Това е първият кораб пристигнал от Украйна съгласно споразумението за безопасни доставки през Черно море на блокираното на украински пристанища зърно.

Договорът, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.

Въпреки плановете на ЕС да спре вноса от 2023 г.

Европа купува с 22% повече дизел от Русия

“Файненшъл Таймс” посочва, че страните от Европа са увеличили общия обем на покупките до 700 000 барела на ден.

Русия е продала с 22% повече дизелово гориво в Европа през юли, отколкото през същия период на 2021 г. Това пише британският финансов всекидневник “Файненшъл Таймс”, позовавайки се на данни на анализаторската компания “Вортекса”.

Изданието посочва, че страните от Европа са увеличили общия обем на покупките до 700 000 барела на ден.

“Файненшъл Таймс” припомня, че Европейският съюз (ЕС) планира да се откаже от руското дизелово гориво до февруари 2023 г. Главният икономист на “Вортекса” Дейвид Вех посочи, че в момента ЕС е много далеч от целта си и не е сигурно, че забраната ще бъде приложена.

През последните години Русия доставя повече от половината от дизеловото гориво в Европа и зависимостта на региона от руските доставки само нараства. Венч смята, че плановете на Европа могат да се осъществят само ако рафинериите в Съединените щати, които произвеждат предимно бензин, могат да бъдат пренасочени към производство на достатъчно дизел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа