Крим ще поиска обезщетение от Украйна за нанесените щети по време на управлението на Киев

Снимка: Архив

Управниците на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. създават работна група, която да изчисли загубите, които територията е претърпяла, докато официално беше част от Украйна, съобщи пред медии председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов.

На проведеното на 15 март първо съвместно заседание на Съвета на Държавната дума и Държавния съвет на Крим, което се състоя по повод петата годишнина от присъединяването на полуострова към Русия, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предложи с помощта на европейските парламентарни структури Украйна да бъде задължена да компенсира Крим за икономическите загуби от присъствието в състава й.

По-късно ръководителят на Крим Сергей Аксьонов съобщи пред журналисти, че съвместната работна група на Държавната дума и Държавния съвет на републиката ще започне да изчислява щетите, нанесени от украинските власти.

Аксьонов уточни, че санкциите за щетите ще бъдат „много сериозни“. „Рано или късно ще дойде време, когато ще предявим това и ще говорим за всичко: унищожението на нашето селско стопанство, прекратяването на водоснабдяването, електроенергията. Трябва да си спомним всичко и да го напишем на хартия“, заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа