Кристалина Георгиева: Постът директор на МВФ е чест за целия български народ, гордея се, че съм българка

Над хиляда служители на Световната банка изпратиха доскорошния си шеф Кристалина Георгиева, която поема управлението на Международния валутен фонд. На емоционалното сбогуване присъстваха бившия председател на еврокомисията Жозе Барозу и бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.

Георгиева благодари в емоционално видеоизявление и за подкрепата на България. "За мен е изключителна чест, че бях избрана за следващия директор на международния валутен фонд. Аз съм първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи фонда", споделя в специално обръщение Кристалина Георгиева. "Трябва да си призная, че предизвикателствата, с които ние сме се сблъсквали като нация и държава много ми помогнаха да се подготвя за този пост", разкрива новият директор на Международния валутен фонд.

"Гордея се със силната подкрепа на нашата страна и на страните от нашия регион, както и на останалите развиващи се и развити икономики. Тази подкрепа се държи на моя опит през годините, включително на това, което научих по времето на големия икономически преход на нашата страна", казва Георгиева.

В своето обръщение тя разкрива и своите планове и приоритети начело на МВФ: "Стъпвам в длъжност, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи". "В дългосрочен план имаме голяма благородна цел - да помогнем на страните да изградят по силни икономики и да помогнат на хората да изградят живота си". Това е изключителен момент за мен, но то е чест за целия ни народ, аз се гордея, че съм българка", казва Кристалина Георгиева.

В свой пост в туитър Кристалина Георгиева благодари на колегите си от Световната банка за съвместната работа. "Днес след 1001 дни служба, благодаря на фантастичните си приятели и колеги за привилегията да бъда част от страхотен екип. Заедно направихме институцията по-силна и се съсредоточихме върху борбата с бедността със страст и професионализъм", написа Георгиева.

Коментари

Задължително поле