Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни

Снимка: БТВ

Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково и другите села не са адекватни на заплахата. Имаме големи съмнения-необходими ли са такива драстични действия спрямо животните. Това стана ясно и от доклад на експерти от министерството. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БТВ. Той добави, че левицата смята, че докато не се покаже необходимост от евтаназиране на всички животни, е прибързано това да се прави. Вигенин бе категоричен: "До този момент всички действия на МЗГХ и БАБХ са незаконни, защото заповедта е издадена в противоречие със Закона за ветеринарномедицинската дейност. Станах свидетел-има драстична разлика в това, което трябва да се направи на теория и това, което се прави в Шарково и другите села. Не са изпълнени, например-предписанията по отношение на дезинфекцията”, обясни Вигенин. Народният представител заяви, че политическата отговорност в случая трябва да се носи от министъра на земеделието. „БАБХ и съответните звена не са си свършили работата и не я вършат и в момента. До днес нямаше необходимия контрол-кой влиза и излиза от населените места, не беше подсигурен периметърът, животните не се загробват по правилния начин”, изтъкна той.

Кристиан Вигенин каза още, че между вземането на първите проби от с. Шарково и съседните села до излизането на резултатите на 9-ти юни минават около 20 дни. „Има съмнение, че това е силно заразна болест. В тези 20 дни обаче, не се предприемат никакви мерки за ограничаването на движението на животните. Не се отцепва периметърът, няма санитарна зона. 20 дни има съмнение за чума в тези села и през това време няма никакви мерки”, каза още народният представител. Той добави, че никой не е предупредил хората да държат животните затворени, за да не се разпространява потенциална зараза. „Всеки следващ ден води отговорността към министър-председателя заради поредицата от неадекватни действия”, категоричен бе Вигенин.

„Аз съм в Шарково, защото тук е моят избирателен район. Познавам хората и съм длъжен да отстоявам техните интереси и интересите на страната. Когато виждаме, че определени структури не си вършат работата, няма как да си затворим очите и да кажем- да правят каквото могат”, каза още Кристиан Вигенин. Той добави, че Корнелия Нинова е била човекът, който е успокоил напрежението в Шарково, защото полиция и хората, които пазеха стадото, са били на път да се сбият. „През тези няколко дни, нито една коза не се е разболяла. Това продължава да поражда въпроси”, каза още Вигенин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България