Кристиан Кръстев - Иподяконът на транспорта

Кристиан Кръстев, който беше министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков (март 2013-май 2013 г.) поема транспортния ресор в Столичната община. Той е един от общо деветимата заместници на Йорданка Фандъкова. На този пост последно беше Дончо Барбалов, който го съвместяваше с ресор “Финанси” след оставката на Евгени Крусев.

Той е на 43, но вече има завидна биография. В нея няма политически протекции. Кръстев не се е изкушил да пристане на на някоя партия, разчита на професионализма и на харизмата си. Знае, че може бързо да спечели доверие с увереност, самочувствие и дистанцираност. Реагира бързо, не допуска фамилиарност и навлизане в личното му пространство. Не обича ласкателите, умее да парира, без да оскърбява и обижда. Обича предизвикателствата, без да е рисков играч.

През 2013 г., когато пое транспортното министерство, се очакваше да стабилизира БДЖ. Компанията и до днес е в същото окаяно състояние въпреки амбициите на няколко министри след Кристиан. Със сигурност, обаче мястото на заместник-кмет по транспорта в столична община е далеч по-отговорно и рисково. Последният титуляр на този пост - Евгени Крусев, е доказателство за твърдението. Крусев е подсъдим заради промени в условията на обществената поръчка за ремонта на ул. “Граф Игнатиев” - по негово настояване са заменяни материали за виброизолация на трамвайните релси. От Кристиан Кръстев се очаква да реорганизира транспортната схема в София и да направи придвижването на столичани и гости на града бързо, удобно и приятно. Негова е и грижата да реши проблема със синята и зелена зона, които се оказват недостатъчно за огромния брой автомобили. Осигуряването на довеждащ транспор до метрото също е грижа на ресорния зам.-кмет. Това са само част от бъдещите предизвикателства пред Кристиан Кръстев, който се очаква след Нова година да влезе в екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

Кръстев е роден в Ямбол, но професионалната му кариера отдавна го е откъснала от града. Съгражданите му обаче знаят кой е. В Ямбол познават отлично и сестра му - Таня Димитрова, която бе областен управител от август 2009 г. до май 2013 г. С решение на Министерски съвет Димитрова бе изпратена на посланически пост в Хърватия, в момента продължава да е на дипломатически пост.

Кристиан Кръстев зодия рак, е роден в Ямбол на 9 юли 1976 г., завършил е математическата гимназия. След това следва “Икономика на индустрията” в УНСС. Придобива магистърска степен по “Международни икономически отношения”, както и допълнителна специализация по “право” в същия университет. Доктор е по икономика от тази година.

Професионалната му кариера в транспорта започва през 2003 г. Тогава е приет на работа в в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, където най-напред е младши експерт, а впоследствие става шеф на дирекция “Корпоративно преструктуриране и капиталови пазари”. През това време е и председател на Съвета на директорите на “Летище Бургас”, след това 6 години е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на “Уиз Еър България еърлайнс”. Председател е на Съвета на директорите на “Пристанище Варна”, където е бил от декември 2009 до март 2013 г., а от 2012 г. до 2017 г. (с прекъсване от 6 месеца) е бил управител на “Флайинг Карго България”. От 2013 г. досега е член на Съвета на директорите на високотехнологичната компания “Биодит”. Вече е подал заявление за освобождаване от поста.

Любопитна подробност около Кристиан Кръстев е подстригването му за иподякон. Това става в деня, в който целият свят празнува 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Западно и средноевропейският владика Антоний извършва ритуала с Кристиан в храма “Св. Цар Борис Покръстител” в Берлин. Самият Кристиан подчертава, че това не го прави духовник и обяснява, че да си иподякон означава да помагаш на богослужението като свещоносец, четец и пр. За последен път Кръстев се е включил в литургия на връх именния си ден - Кръстовден.

Казва, че има дефицит на свободно време, но за да поддържа добра форма успява да избяга до фитнеса, тенис корта и йога-студиото. Риболовът е друга страст на Кристиан, за която обаче билета и мерака не са достатъчни. Музиката е добър фон за работата му, а любимият му съвременен композитор е Людовико Ейнауди. Страстен почитател е на изкуството на шотландския художник Джак Веттриано.

Последният, но не по важност скрит коз на Кристиан е, че все още е ерген.

 

Обича да пътува

Пътуването е една от страстите на Кристиан Кръстев. Вълнуват го Стара Европа и мистиката на Близкия изток. От профила му във фейсбук става ясно, че само преди месец е бил в Йордания и очаквано е впечатлен от древният град Петра и пустинята Вади Рум. След Нова година пътуванията ще бъдат временно спрени. Докато нещата в столичния транспорт бъдат вкарани в порядък...

 

За него

Секторът е сред приоритетите ни

Приоритет на Столична община е по-удобен и бърз градски транспорт, който да става по-привлекателен и предпочитан от гражданите на София. За целта създавам Направление “Транспорт и градска мобилност”. Да направим градския транспорт по-привлекателен е и една от мерките за подобряване на качеството на въздуха.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

 

Ще се справи с предизвикателството

Смятам, че ще се справи с новото предизвикателство. Той се справи много добре, когато беше министър на транспорта. Тогава имахме проблеми с Турция и именно Кристиaн Кръстев води преговорите от българска страна с тогавашния министър на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи

 

Добре се разбирахме с него

След като го назначиха за служебен министър, веднага покани хората от бранша. Изслуша ни, но реално нямаше време да се случат нещата, които ние искахме като промяна. Добре се разбирахме с него за краткото време, в което беше министър на транспорта. Имаме добри спомени от него.

Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България

Коментари

Задължително поле