Кристоф Ламбер - Френски боец

Френският актьор и продуцент Кристоф Ламбер ще оглави журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Фестивалът набира сила и се превръща в едно от най-значимите събития както в киното, така и в литературата у нас. Той е фокусиран върху филми, чийто сценарии са адаптирани по вече публикувани литературни произведения. По време на фестивала ще бъдат излъчени над 50 нови пълнометражни продукции от цял свят и с безкомпромисно качество и ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.

Всяко поколение има своите филми-емблеми, своите герои и актьорите, които се превъплъщават в тях: „Бързи и яростни”, „Междузвездни войни”, „Винету”, „Великолепната седморка”... За хората от края на 80-те и началото на 90-те това е лентата „Шотландски боец” (първа част). Историята е за герои пътуващи във времето, безсмъртието и стремящи се към вечния живот. По замисъл на продуцентите в главната роля трябва да играе Кърт Ръсел, но това нямаше да е същият шедьовър, защото без онзи смразяващ поглед на френския актьор Кристоф Ламбер филмът щеше бързо да бъде забравен.

Конър Маклауд (Кристоф Ламбер) е шотландски боец, роден през 1518 г. През 1536 г. е смъртоносно ранен от мистериозен и зъл противник, но оцелява. Конър е прокуден от своето село, защото местните смятат неговото оцеляване за дело на Дявола. Оказва се, че той наистина не е обикновен човек - той е безсмъртен. Добрият герой има нужда от учител и противник с размазващи мащаби на злото в него.

На помощ на шотландеца се притича Хуан Санчес Рамирес (Шон Конъри), който му разкрива ужасяващата истина, че смъртта може да го застигне, само ако главата му се отдели от тялото! А точно това желае всеки един от останалите безсмъртни, а най-лошият сред тях е Курган. Актьорът Кланси Браун толкова се вживява в ролята на злодея, че голяма част от екипа се страхуват да се доближат до него по време на снимките.

Режисьорът Ръсел Мълкахи избира Кристоф само заради излъчването му и убийствения поглед. Французинът вече е участвал в „Грейсток: Легендата за Тарзан”, но той там освен да изглежда, не обелва почти нито една дума. Ако бъдем точни - около пет думи. Продуцентите са в шок от избора, заради английския език, но се доверяват изцяло на Ръсел. Това е дебют на режисьора в киното. Преди това е снимал основно видеоклипове - основно на Елтън Джон, Дюран Дюран и Куин.

Голяма част от действието на филма се развива в Ню Йорк - там, където е роден Кристоф Ламбер на 29 март 1957 година. Въпреки че е роден в Лонг Айлънд, семейството на Кристофър Ламбърт напуска САЩ, когато той е само на две години. Баща му е дипломат от ООН, назначен на работа в Швейцария, и в резултат на това Крис получава образование в частни училища в Женева. Вдъхновен от това, че се е появил в пиеса на едва12 години, той се посвещава на изкуството. Заминава в Парижката консерватория, където остава две години, но го харесват в киното и той напуска музиката завинаги. Това се случва през 1980-а и след тази роля кариерата му тръгва нагоре. През 1984-е е поканен да изиграе главната роля във филма „Грейсток: Легендата за Тарзан”. Лентата получава 3 номинации за Оскар, а Кристоф Ламбер - световна слава.

От гледна точка на киното, най-важната му роля е тази в „Такси” на режисьора Люк Бесон. В него си партнира с Изабел Аджани и Жан Рено. За превъплъщението си Фред, Кристоф получава най-важното френско отличие в киното - „Сезар”.

Френският актьор не идва за първи път в България. През 2012 г. той бе гост на премиерата на филма на Ники Илиев „Чужденецът”, в който френският актьор играе ролята на бащата на главния герой - Жерар. Българският режисьор прави дебют си с „Чужденецът” и иска сред актьорите да има голямо име от световното кино. Чрез приятели успява да се свърже с Кристоф. Праща му мейл, французинът прочита сценария и се обажда на Ники, за да му каже, че ще участва. Двамата се срещат в Париж и уговарят детайлите около договора. Ламбер не иска нищо специалност, само професионализъм.

„Обичам хората, които знаят какво искат и как да направят нещата. Обичам, когато някой се свързва с мен по мейла или телефона, за да ми предложи идея, сценарий, история. Най-вече приех, защото влязох в контакт с човек като Ники, който е сърдечен и искрен. Когато той ми говори, аз му вярвам. Това е”, разказа преди време звездата пред бТВ.

Личният му живот е типичен за французин в Холивуд. Първата му съпруга е Даян Лейн, с която имат дъщеря. След развода има кратка връзка и брак с Джеймис Хафт, но най-пикантните му истории са с принцесата на Монако - Стефани и френската кино-княгиня Софи Марсо.

 

Репетира с дубльора на Дарт Вейдър

За снимките на „Шотландски боец” Кристоф Ламбер трябва сериозно да тренира фехтовка. „Така учех месеци наред: четири часа английски с акцент - сутрин, след това четири часа борба с мечове следобед, което пък ми помагаше да преодолея стреса от сутрешните занимания. Тренирах с Боб Андерсън, който беше дубльорът на Дарт Вейдър. Много съм непохватен с оръжие и затова бях нервен. Започнахме с пластмасови мечове, после дърво, после алуминий, след това лека стомана, а след това тежка стомана. Когато пропуснете удара с тежка стомана, грешката може да бъде доста кървава”, разказва французинът.

 

За него

Четящ актьор

Забележителен актьор със забележителна филмография с над 90 роли в големи международни продукции, обичан и уважаван у нас и по света, тъй като е важно да е разпознаваемо лице, както в България, така и за престижа на международното жури. Самият той е четящ актьор с отношение към книгите и участвал в много филми, заснети на литературна основа, което обосновава участието му като президент на жури именно на фестивала Синелибри при това в достойна звездна компания.

Жаклин Вагенщайн, директор на "Синелибри"

 

 

Много сериозен на площадката

Всичко започна на шега и не можех да повярвам, че прие ролята. Никой не вярваше, че ще мога да взема толкова известен актьор в частен български филм. Всички подробности около договора и снимките уточнихме двамата заедно, не с агент или мениджър. Винаги се е държал много земно, но на площадката е много сериозен. На снимки дойде с перфектно научен текст, запозна се лично с всеки един от екипа, даваше предложения, изигра някои от важните дубли по различен начин, за да мога да избирам на монтажа. Нямаше никакви особени претенции и даже донесе лични дрехи, с част от които се снима във филма.

Ники Илиев, режисьор

 

Има непреходни очи

Когато го видях в „Тарзан”, си казах „Това е човекът!” Очите му имаха непреходно излъчване. Това, че не можеше да говори английски, всъщност нямаше значение. Така завършихме с французин, играещ шотландец, и Шон Конъри като испано-египетски безсмъртен, който го обучава. Не се притеснявахме да променяме акцента на Шон - това беше Шон Конъри! Тези момчета (персонажите в „Шотландски боец” са на земята от векове. Те можеха да използват акценти откъдето и да било.

Ръсел Мълкахи, режисьор

 

Играта му е вдъхновяваща

Трябваше да запишем само една песен за саунтрака (към „Шотландски боец”), но когато гледах филма, бях толкова впечатлен от историята и играта на Кристоф Ламбер, че още на връщане, в таксито, бях готов с „Who wants to live forever”, а с бандата (Queen) решихме да напишем цялата музика. Това определено е един от най-великите филми на поколението от 90-те, а играта на Кристоф е впечатляваща. Неговият поглед е един от най-запомнящите се в киното. С Ръсел бяхме записвали няколко клипа заедно, имахме му доверие, поговорихме и така се роди саундтрака към „Шотландски боец”.

Браян Мей, китарист на “Queen”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети