Изкуственият интелект е по-опасен от ядрена война

Владимир Путин обеща нови модерни оръжия на армията и флота на Русия

Медик: Малко вероятно е китаецът в Банско да е починал от коронавирус

Енгин Акюрек хлътна по колежка

Вучич: Путин ме посъветва да купя оръжейната система „Панцир“

Турция затвори границата с Иран заради коронавируса

Кубрат Пулев: В САЩ съм, не съм бил депортиран

Премиерът Борисов: Доволен съм от напредъка на строителството на магистрала „Европа“ (СНИМКИ)

Откриха над 40 мигранти в камион в Северна Македония

Община Павликени иска пътя от Бяла черква до Павликени да стане общински

Нови маршрути за румънски туристи подготвя Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“

Расте броят на заразените с коронавирус в Северна Италия

БСП определи датата и дневния ред на 50-ия си конгрес, който ще се проведе на 9 и 10 май 2020 г.

9 загинали и над 100 ранени след труса на границата между Турция и Иран (СНИМКИ и ВИДЕО)

Песков: Руските и турските военни се намират в постоянен контакт във връзка със Сирия

Куба гласува за нова конституция

Кубинците гласуват днес в референдум за нова конституция на страната, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система Очаква се новият основен закон да бъде одобрен, но вероятно с по-малко мнозинство от близо 98-те процента, с които през 1976 г. бе одобрена сегашната конституция, предаде ДПА, цитирана от Dir.bg.

Гласуването започна сутринта във всичките 15 провинции на островната страна. В избирателните списъци са включени над 8 млн. души. Цялото население на Куба е 11,5 млн. Право на глас имат всички граждани, навършили 16 години, с някои изключения.

Проектът бе изготвен от комисия под ръководството на 87-годишния Раул Кастро, който през април м.г. се оттегли от поста държавен глава, но остана лидер на управляващата Кубинска комунистическа партия. Новата конституция бе обсъждана в продължение на три месеца на събрания по местоживеене и месторабота. В резултат на дискусиите бяха внесени около 760 промени в текста, преди парламентът на страната да го одобри през декември и да го предложи за референдум.

„Повечето от промените бяха стилистични“, каза Хосе Хасан Ниевес от независимия новинарски сайт „Ел Токе“, цитиран от ДПА. В предложения проект частично се признава правото на частна собственост, ролята на пазара и значението на чуждестранните инвестиции. Вече не се говори за строителство на комунизма, но се запазват положенията за социалистическия характер на държавата и за ръководната роля на комунистическата партия в живота на обществото.

Създава се пост министър-председател и се ограничават до два президентските мандати, като срокът на мандата остава 5 г. Досега нямаше никакво ограничение. От финалния текст обаче, след намеса на евангелистките църкви, отпадна формулировка, която би открила възможност за еднополови бракове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.