Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Куба гласува за нова конституция

Кубинците гласуват днес в референдум за нова конституция на страната, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система Очаква се новият основен закон да бъде одобрен, но вероятно с по-малко мнозинство от близо 98-те процента, с които през 1976 г. бе одобрена сегашната конституция, предаде ДПА, цитирана от Dir.bg.

Гласуването започна сутринта във всичките 15 провинции на островната страна. В избирателните списъци са включени над 8 млн. души. Цялото население на Куба е 11,5 млн. Право на глас имат всички граждани, навършили 16 години, с някои изключения.

Проектът бе изготвен от комисия под ръководството на 87-годишния Раул Кастро, който през април м.г. се оттегли от поста държавен глава, но остана лидер на управляващата Кубинска комунистическа партия. Новата конституция бе обсъждана в продължение на три месеца на събрания по местоживеене и месторабота. В резултат на дискусиите бяха внесени около 760 промени в текста, преди парламентът на страната да го одобри през декември и да го предложи за референдум.

„Повечето от промените бяха стилистични“, каза Хосе Хасан Ниевес от независимия новинарски сайт „Ел Токе“, цитиран от ДПА. В предложения проект частично се признава правото на частна собственост, ролята на пазара и значението на чуждестранните инвестиции. Вече не се говори за строителство на комунизма, но се запазват положенията за социалистическия характер на държавата и за ръководната роля на комунистическата партия в живота на обществото.

Създава се пост министър-председател и се ограничават до два президентските мандати, като срокът на мандата остава 5 г. Досега нямаше никакво ограничение. От финалния текст обаче, след намеса на евангелистките църкви, отпадна формулировка, която би открила възможност за еднополови бракове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.