Кубът на Рубик навърши 50 години

Реденето на прочутото магическо кубче е пристрастяващо занимание.

Рекордът по бързото му редене е 3,13 секунди

Възможните комбинации са над 43 квинтилиона

Унгарският професор по архитектура, изобретател и скулптор Ерньо Рубик, който на 23 юли ще закръгли 80 години, представя своя „магически куб“ пред студентите си от колежа по приложни изкуства в Будапеща през 1974 г. Кубът е нужен на преподавателя, за да обясни ясно триизмерната геометрия.

Ерньо Рубик създава механичната главоблъсканица преди 50 години.

Следващата година той патентова изобретението, а две години по-късно многоцветните кубчета са пуснати в продажба. Хората започват да ги наричат ​​с фамилията на автора. Така името „кубът на Рубик“ остава завинаги свързано с механичната главоблъсканица.

Стряскащи числа

Класическото кубче на Рубик има страни 3x3x3 см. То се състои от 26 елемента. Има 43 252 003 274 489 856 000 възможни комбинации (говорим за квинтилиони), като подреждането на еднакви по цвят стени е само една от тях. Това число е толкова голямо, че го записват във вид на формула.

За да се мине през всички конфигурации, по една на секунда, ще са нужни повече от 1 370 000 000 000 години, което е сто пъти повече от възрастта на Вселената. Според теорията за Големия взрив разширяването на Вселената е започнало преди 13,8 милиарда години. Хипотетично, ако човек започне да реди кубчето на Рубик от момента на експлозията, ще продължи да го прави и досега, за да мине през всички комбинации.

Математици и компютърни програмисти се опитват да отговорят на въпроса за минималния брой ходове за решаването на загадката, но това им отнема цели 36 години след изобретяването на играчката. През 2010 г. група учени доказват, че всяко кубче на Рубик може да бъде решено с 20 хода.

Играчка на годината

През 1980-1981 г. има особен бум на пъзела на Рубик. Тогава са продадени повече от 500 милиона копия по целия свят, така че кубът е обявен за играчка на годината. Появяват се и „клонинги“ – главоблъсканици във вид на пирамида, кула, кълбо, коледна елха, змия… Популярността на изобретението е огромна, защото преди това няма такива интересни и в същото време полезни неща в публичното пространство: под формата на игра кубът помага за развитието на пространствено мислене и умения за решаване на проблеми.

Спийдкубъри мерят сили

Световният рекордьор по спийдкубинг Макс Парк реди кубчето за 3,13 секунди.

Започват и състезания по скоростно редене на куба. Възниква терминът спийдкубинг за професионално упражняване на новия „спорт“. През 1982 г. се организира първото световно първенство. Печели го виетнамецът Мин Тай със скорост от 22,95 секунди. Дълго време най-бързият човек, успял да нареди кубчето на Рубик, е 20-годишният австралийски спийдкубър Феликс Земдегс. През 2016 г. той го прави за 4,73 секунди. Две години по-късно сам подобрява рекорда си: подрежда куб 3x3x3 за 4,22 секунди. Сегашният световен рекорд за скоростно подреждане на куба 3x3x3 е 3,13 секунди и принадлежи на американеца Макс Парк, който го поставя през юни тази година. Той държи и рекорда за единични и средни решения в категориите куб 4х4х4, 5х5х5, 6х6х6 и 7х7х7, което го прави един от най-добрите състезатели в света.

Все повече малки деца успяват бързо да намерят правилния алгоритъм. Това важи особено за китайчетата, които изглежда започват да се упражняват от бебета, защото на 3 години се справят много по-добре от повечето възрастни. 

Маниаците да внимават

Тези, които обичат да им е трудно, правят различни експерименти с куба, като редене с една ръка, докато правят лицеви опори, или със завързани очи, колкото и невероятно да звучи. Във втория случай мъж успява да нареди куба за 28 секунди, което е запечатано и разпространено на видео. Очевидно момчето толкова се е упражнявало, че вече усеща съвпаденията чрез допир или по слух. Но маниаците трябва да внимават, защото кубчето може да предизвика свое собствено медицинско състояние, известно като "палец на куба" или "китка на Рубик".

Най-най…

Най-големият куб на Рубик е построен в Дубай.

През 1989 г. бижутерът Фред Куелар прави най-скъпото кубче на Рубик. Той инкрустира страните му с диаманти, а самата конструкция прави от злато. Тази играчка струва 1,5 милиона долара.

Най-големият куб на Рубик в света тежи 9300 кг. Играчката се състои от 21 кубчета от фибростъкло, всяко поотделно със страна 1 метър, и се намира в Дубай (ОАЕ). Скулптурата е поставена през 2023 г. по инициатива на Dubai Knowledge Park, образователен център. Така организацията отбелязва своята 20-годишнина. А най-малкото кубче на Рубик е само 10,1 мм. Мини версията на пъзела е направена от руския програмист Евгений Григориев. И тя не е просто за декорация, а функционираща играчка: може да се сглоби по същия начин като обикновената.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл