19-годишна стриже овца за 11 минути

Гайдари, чевермета и музика на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец

Деветнадесет годишната Василена Иванова от Нови пазар острига овца с автентични ножици за рекордните 11 минути. Тя беше единствената жена, която се включи в надпреварата по ръчна стрижба на овце на Седмия Национален събор на овцевъдите, който продължава и днес на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец.

Василена, което се надпреварваше и с баща си Иво Лехчев, шашна хилядите посетители със своята сръчност и получи специална поощрителна награда. Момичето не за първи път мери сили във фермерските състезания на събора. На 17 години тя спечели състезанието по ръчно доене, в което участваше и 11-годишната й сестра Ива. След стрижбата вчера Василена се съревновава и в ръчното доене на овце и кози. Организирани бяха и фермерски състезания по обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.

Над 50 000 души от близо и далеч се събраха само до вчера, за да се докоснат до българските традиции и ръчно произведени изделия и продукти. Гайди и звън на чанове огласят и днес поляните, кукери гонят злите сили край димящи огнища, над които се въртят дъхави чевермета.

Над 30 български животновъди от цялата страна участват в изложението на продукти от овче и козе мляко. Над 200 изложители от цялата страна предлагат различни стоки. Петнадесет специализирани фирми представят модерна селскостопанска техника, оборудване и фуражи. Производители на био храни предлагат изделията си в разпънатите шатри.

Присъстващите имат възможност да се потопят в магията на занаятчийството. В дюкяните са експонирани тъкани и кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, изящни шевици, сувенири и още много ръчно изработени предмети, дело на самобитни майстори. В обособени арт работилници се правят демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и др. В скованите специално за събора кошари са изложени над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета и др.

Има демонстрации на Прабългарската школа “Багатур”, хоротеки, както и изпълнения на нестинари. Под дебелите сенки цвърчат скари с ароматни мезета и се лее студена бира.

От Националната асоциация за развитие на млечната овца в България настояват пред институциите за решаване на техните проблеми. Преди три седмици отново потърсиха Министерството на земеделието с нови предложения.

„Входирахме писма за промяна на БДС, с искане за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители“, обясни Симеон Караколев.

Той е убеден, че колективният модел на работа тепърва ще се развива и че няма да касае само общото извозване на суровината, но и общата преработка и обща реализация на пазара.

По думите му, държавата трябва да подпомага овцевъдите но не само под формата на субсидии, а и със законодателните инициативи и промени в нормативната база - на схемите и мерките, които касаят пряко и косвено сектора.

"Месото в овцевъдството е задължителен елемент, но от 2017 г. има тенденция да се намалява изкупната цена на овчето мляко. Това само по себе си е предотвратимо, стига да има възможност - нормативна възможност фермерите от страна на държавата да могат сами да преработват своята продукция. Да могат сами да избират на кого да си продават млякото. В момента продаваш на регистриран изкупвач. Ами аз искам да го продам на комшията си, тъй като той ми дава по голяма цена- това е пазар, оцеляваш както намериш за добре", коментира Караколев.

Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.

„Най-важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, който купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че е с произход България“, посочва Симеон Караколев.

Овцевъдите се надяват предложенията им да бъдат приети от държавата, като така не само ще се подобрят условията в отрасъла, а и потребителите ще слагат на трапезата си храни, родно производство.

 

Кулинарно шоу под открито небе

Забъркаха най-големия агнешки кебап

В мобилни експозиции Националният исторически музей, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, Регионален исторически музей-Смолян и Историческите музе- Велинград разказват за развитието на овцевъдството у нас през вековете. За първи път на събора гостува музеят от Чипровци, който изнесе на показ уникални чипровски килими от фонда си.

Над 2000 изпълнители се включиха в Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който се провежда на две сцени, а в специална изложба са подредени 250 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството”.

Кулинарното шоу “В търсене на изгубения вкус” пък възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната. За поредна година готви кулинарният спец Ути Бъчваров. Популярния телевизионен водещ забърка в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и демонстрира, как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещото му ръководство се проведе и състезанието по обезкостяване.

 

Съборът е без аналог в Европа

Чакат над 150 000 посетители за трите дни

Националният събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

За проявите бе осигурен разгърнат на терен от 140 дка, на който бяха издигнати две сцени, обособена бе над 5500 кв.м изложбена площ и временни съоръжения от 1300 кв.м. През миналата година събитието бе посетено от над 150 000 души като до вечерта на 13 май сега се очаква броят на гостите да е рекорден.

Това е най-мащабният форум в сектор животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от близо 20 държави.

 

Реформи

От бранша искат нов стандарт за месото

В рамките на събора на 12 май чуждестранните представители на отрасъла обсъждаха проблемите в бранша.

От Националната асоциация за развитие на млечната овца в България настояват за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители”, обясни съпредседателят Симеон Караколев.

Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.

“Най-важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че е с произход България”, посочва Караколев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България