Купуваме алкохол и цигари на кредит 

41,5% от плащанията с кредитни карти през първата половина на годината са били в магазини за храна, алкохол и цигари.

Два пъти месечно прибягваме до кредитна карта

41% от хората изплащат използваните суми в гратисния период

Харчим средно по 56 лв. в онлайн магазини

Най-често българите използват кредитните си карти за покупка на стоки в хранителни магазини и специализирани магазини за алкохол и цигари. Това показва проучване на една от банките в страната. През първата половина на 2020 г. 41,5% от плащанията с кредитни карти са били в такива обекти. На втора позиция с 12,7% е покупката на билети за театър, кино и други забавления. Едва 10% от плащанията с кредитни карти са в специализирани магазини за облекла, козметика, битови стоки, бяла и черна техника. Четвъртата най-честа причина за използване на кредитни карти е в бензиностанции - 7,6% от плащанията са били за покупка на гориво.

В периода януари-юни делът на онлайн трансакциите с кредитни карти е 34%, или с 5% по-голям от същия период на 2019 г. Средната стойност на онлайн плащанията е 56 лв., която расте със 7 лв. за 6 месеца. На ПОС терминал плащаме с кредитна карта средно 47 лв., а от банкомат теглим средно по 145 лв., показва още проучването.

41% са най-коректните платци, които изплащат използваните от кредитната карта суми в рамките на гратисния период и не плащат лихва. 54% от хората с кредитни карти у нас са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно - 51,3% срещу 48,7%. Най-често кредитни карти използват в София - 23,7%, Варна - 5,6%, и Пловдив - 5,2%. А до плащане с кредитна карта най-често прибягваме по два пъти на месец.

Коментари

Задължително поле