Купуваме осем Ф-16 за 1,256 млрд. долара (обзор)

Ще платим накуп новите изтребители Ф-16, блок 70, но ще ги получим след 4 години.

Получаваме ги след 4 години, плащането ще е предварително накуп

Министерски съвет одобри сделката със САЩ за новите изтребители

“Локхийд Мартин” приветства решението

“България ще подпише четири договора със САЩ за осем нови изтребители F-16, блок 70, които страната ни ще закупи за 1,256 млрд. долара - това е резултатът от финализираните преговори по сделката. 60 млн. долара обаче може да бъдат поети от САЩ. Министерски съвет прие доклада, подписан от 4 министри, прие проектите за договори за доставка на F-16 и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора”.

Това съобщи зам.-военният министър Атанас Запрянов. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият - ракетите въздух, въздух и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.”В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”, уточни Запрянов.

“Изтребителите ще бъдат доставени окончателно до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. Най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, която ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от премиера, че приключването на проекта на ВВС няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за Сухопътните войски и за ВМС ”,отбеляза пък началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Междувременно “Локхийд Мартин” приветства решението на българското правителство. “Това е много важна крачка, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ и България”, се казва в приветствието.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България