Купуването на ИТН пропадна

Радостин Василев разказа на Тошко Йорданов за срещата си с Татяна Дончева по партийната телевизия “7/8”.

Пълен провал на посредниците за разцепване на групата на Слави Трифонов

Идеята била БСП да се откаже публично от третия мандат в полза на Манолова, Дончева и Хаджигенов

ГЕРБ иска временна комисия

Сценарий за купуването на “Има такъв народ” бил задействан много преди връчването на третия мандат, разкриха пред “Труд” депутати, участвали в различни формати от поредицата разговори за съставяне правителство. Представителите на три от парламентарните партии потвърдиха, че е имало сценарий от партията на Слави Трифонов да бъдат отцепени народни представители, а парламентарната група на ИТН - разбита.

Идеята била БСП да откаже да прави правителство, да обяви това публично и президентът да даде мандата на “Изправи се БГ. Ние идваме”. Междувременно от коалицията на Мая Манолова поели ангажимент да осигурят най-малко 40 гласа от партията на Слави Трифонов, като се игнорират сценаристите. Посредници е трябвало да убедят депутати от ИТН, че е разумно да се направи правителство с ясен хоризонт и цели до пролетта на 2022 г.

Никой от народните представители, просветени в идеята да се осигурят депутати от ИТН и да се разбие партията на Трифонов, не успя да каже чий е сценарият, нито кой е трябвало да осигури средства за трансферите.

Част от плана е била и срещата на Татяна Дончева в кантората на Радостин Василев от ИТН, за която Тошко Йорданов съобщи пред БНР. Тя не е била просто разговор между двама депутати и адвокати, а се състояла в дните между 6 и 12 август, когато вече бе ясно, че ИТН няма да получи подкрепа за свой кабинет, че вторият мандат ще бъде върнат от ГЕРБ и се разиграват картите третият мандат да не отиде у БСП, а при Дончева, Манолова, Хаджигенов и останалите им 10 депутати.

При публичен отказ на БСП Татяна Дончева, Мая Манолова и Николай Хаджигенов са били на крачка да получат третия мандат за съставяне на правителство.  Снимка: Булфото

Радостин Василев твърди, че е видял Дончева да написва на бележка числото “500К”, което компютърджиите разчитат като 500 000. Ама Василев не разбрал дали става дума за евро, долари или левове, но си замълчал. И като адвокат не можел да твърди, че колежката му Дончева е предлагала подкуп. Бележката не била у него, а камерата снимала само във входа на кантората и по записи от нея можело да се установи само, че Дончева идва и след 2 часа си отива.

От ГЕРБ обявиха вчера, че отказват да участват по какъвто и да е начин в скандала между депутатите от ИТН и зам.- председателката на парламента Дончева, но ако президентът Радев удължи срока на разпадащото се 46-ото Народно събрание, те ще внесат искане да се създаде временна комисия за изясняване дали е имало предлагане на пари и постове са съставяне на редовен кабинет.

“Питам аз кой е основният противник на ИТН - ГЕРБ или “Изправи се. БГ! Ние идваме!” - развика се вчера в кулоарите на парламента Мая Манолова. - Заради нас ли те три пъти не можаха да съставят правителство, или заради това, че очевидно повече с тях няма да има комуникация от нито една парламентарна група”, добави съпартийката на Татяна Дончева.

До два месеца разпитват замесените в скандала

Спецпрокурор проверява Дончева за корупционно поведение

Възможно е дело за търговия с влияние

Специализираната прокуратура образува проверка по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание. Проверката ще се извърши лично от спецпрокурор, който ще приложи пълния обем обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна. След това наблюдаващият магистрат ще прецени дали са налице на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство за търговия с влияние по чл. 304б или по други текстове от Наказателния кодекс.

Проверката не е досъдебно производство, по нея няма заподозрени, нито обвиняеми, обясниха юристи. Ако се стигне до дело, по което трябва да бъде подведена под отговорност Татяна Дончева, в момента тя има депутатски имунитет и за да бъде свален, главният прокурор трябва да поиска това от парламента. Ако по това време 46-то Народно събрание е разпуснато и Дончева участва в следващите избори като кандидат, искането на главния прокурор за сваляне на имунитета ѝ следва да е до ЦИК.

При проверка Законът за съдебната власт дава права на прокурора да изисква документи, сведения, обяснения, експертни мнения и други материали, като определя срок за получаването им. Той може да призовава граждани, като при неявяването им без уважителни причини да разпореди принудително довеждане. Срокът на проверката е 2 месеца, като при необходимост може да бъде удължен еднократно от административния ръководител на съответната прокуратура с още един месец.

4 септември

Тошко Йорданов в интервю пред БНР: Драскала е на листчета - половин милион ще ти дам

“Татяна Дончева е човекът, който, когато се говореше, при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам. Човекът, с който е водила разговора от нашите, с конкретни имена, кого трябва да дръпне - Ива Митева, Иван Хиновски, т. н.... Тоя човек ще излезе на детектора на лъжата да го потвърди”, заяви председателят на ПГ на ИТН.

6 септември

Радостин Василев по телевизия “7/8”: Дончева искаше да махнем сценаристите

“Г-жа Дончева ми разказа много неприятни неща за Хаджигенов, Корнелия Нинова. Тя каза “Николай Хаджигенов е педераст с три деца и е действащ агент на ДАНС. Тя обиди Корнелия Нинова, че е “тъпа овца”. Поведението ѝ беше странно. Говореше, че не може да се реализира политика заради присъствието на Тошко Йорданов и сценаристите и че трябва да ви отстраним от ръководството на ИТН. Казах ѝ, че това е невъзможно. Тя каза, че ако 20-30 депутати, ако могат да бъдат отцепени, каза, че трябват лидерски качества, но Ива Митева нямала.”

7 септември

Татяна Дончева във фейсбук: Трифонов иска да ме отстрани от политиката

Стават ясни и целите на Слави Трифонов - да бъда отстранена от политическия живот. Между другите политици и политически партии да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било. За нас е маловажно в полза на кого работи Слави Трифонов. Важна е истината. Ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването ѝ. Но тя дава възможност да предоставят “доказателствата”, които твърдят, че имат.

7 септември 

Ива Митева пред репортери в парламента: Не приемам такива интриги

“Г-жа Дончева още в 45-ия парламент се опита дори да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на личен състав. Когато тя излезе с едно изявление и каза, че съм правила кабинет и съм го редила със Слави Трифонов по нощите, обадих ѝ се и и казах кога го е чула от мен. Тя тогава много учудено ме попита: “Ама не си ли?” Не приемам такива интриги, не приемам такова поведение. Поведението е отвратително. Отвратително е за политика, която се прави по този начин”.

7 септември

Слави Трифонов във фейсбук: Де факто Дончева си призна

"“Снощи Татяна Дончева в първия си коментар след разкритията на Радостин Василев заяви, че е ходила при още десетина депутати на “Има такъв народ”. И де факто призна, че е правила опит да разцепи парламентарната група на “Има такъв народ”. Ако това не е грандиозен скандал в една парламентарна демокрация, в която всички се кълнем - здраве му кажи. Всъщност, едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния ѝ тревненски диалект...”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения