Купуват парцели за строителство на къщи

Много хора предпочитат да купят парцел и да си постоят нова къща, вместо да ремонтират стара сграда.

Старите сгради не отговарят на нуждите

Съществуващите проекти не могат да задоволят търсенето

Нараства интересът към тристайните апартаменти

Все повече хора купуват парцели, на които да си построят къща. Като най-често избират терени в близост до големите градове. В началото на пандемията растящият интерес към къщите беше пряк резултат от желанието на хората да имат свое пространство далеч от големите градове. Търсеха готови къщи, в които могат да се нанесат веднага. Днес все повече хора виждат предимството да имат свой втори дом на село. Но преимуществено значение за новите собственици е къщата да предлага определени удобства, а не толкова да могат да я използват веднага.

“Ставаме свидетели на частично пренасочване на клиентите към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите.

В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Най-активен е пазарът на къщи около Пловдив, където сделките с подобни имоти са 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8%.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища. 37% от сделките са за такъв тип имоти, при дял от 34% на тристайните жилища година по-рано. 37% е и делът на сделките с двустайни апартаменти. Ако преди години апартаментите на цена между 130 хил. и 140 хил. евро са били смятани за среден сегмент, сега за такива минават жилища на цена между 150 хил. и 200 хил. евро. “Има двустайни апартаменти, които струват близо 200 хил. евро и се сключват сделки с тях”, отбеляза Атанасова.

Изключително трудно е да се обособи профил на клиента, казват брокери. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно.

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба на имоти. През последните месеци обаче брокерите отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари.

Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през последните месеци тя вече има дял от 19%. Част от продавачите са купили имота на по-ниски цени и сега се възползват от поскъпването и продават, за да реализират печалба. А спечелените пари отново влагат в имоти. Друга част от продавачите пък може да насочват парите от продажбата на имота към друга инвестиция, например в частния си бизнес.

Но е възможно част от хората да продават, защото са усетили кризата по-сериозно и имат нужда от пари.

Цените са около 2000 евро за кв. метър

Югоизточната част на София по-желана за живеене

В кв. “Дианабад” има и бюджетни предложения

Най-голям интерес има към апартаментите ново строителство.

Югоизточната част на София става все по-търсена за живеене, както и тази част от центъра, която граничи с тези квартали. “Има традиция хората да проявяват интерес да живеят в тази дъга, която е близо до планината Витоша”, коментират брокери на имоти. Освен това тези райони имат добра инфраструктура и добри комуникации, както и достатъчно възможности за задоволяване на ежедневните нужди на хората, които живеят там, с училища и детски градини.

В същото време средата в тази част на столицата е по-нова и модерна. Стаситката показва също така, че през годините в тези квартали предлагането е било по-малко от търсенето. През последните години това малко се променя с размаха на новото строителство в кварталите “Изгрев” и “Дианабад”, и по-малко в “Изток”.
Цените на двустайните жилища в кв. “Изток” се движат около 1500-2000 евро за кв. м. За тристайните и многостайните жилища са между 1600 евро и 1800 евро за кв. м. Двустайните апартаменти в кв. “Изгрев” са в порядъка на 1400-1800 евро за кв. м. Тристайните са по 1400-1600 евро за кв. м, а многостайните около 1800-2000 евро за кв. м. В кв. “Дианабад” могат да бъдат намерени и по-бюджетни предложения с цени от 1100-1300 евро за кв. м за двустайни и тристайни жилища и 1250-1400 евро за кв. м за многостайни.

В страните от Европа

Вложиха 24 млрд. евро в многофамилни жилища

Очакват наемите да растат

Инвеститорите насочват все повече капитали към многофамилните жилища.

Многофамилните жилища в Европа привличат все повече инвестиции, пише в анализ на консултантска компания. Само в рамките на шест месеца в този сегмент от пазара са вложени 24,1 млрд. евро, или 23% от всички инвестиции в имоти в 12-те страни в Европа, наблюдавани от компанията. Инвеститорите продължават да имат най-голям интерес към офисите, които са привлекли 29,3 млрд. евро, или 28% от всички вложения в имоти.

“Предвид запазващата се привлекателност на многофамилните жилища очакваме да видим нови групи инвеститори да навлизат на пазара, а установените вече инвеститори да търсят нови локации за вложения”, посочват от консултантската компания.

Комбинацията от растящо търсене на имоти под наем и недостатъчното предлагане на жилища тласка нагоре наемите в Европа, смята Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в консултантската компания. “От 2015 г. насам средните наеми на многофамилни жилища са нараснали с 4,6% в 27-те града, които анализираме. Тъй като темпът на предлагане на нови жилища не успява да отговори на търсенето в повечето големи европейски градове, има очаквания, че наемите ще продължат да растат”, допълва тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти