Купуват 60 електробуса за градския транспорт на Варна

Община Варна кандидатства за 71 392 044 лв. еврофинансиране за закупуването на 60 електрически автобуса. Това стана ясно, след като администрацията подаде проектно предложение "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда 2014-2020", изготвено съвместно с "Градски транспорт" ЕАД.

Броят на новите превозни средства - 40 соло и 20 съчленени електробуса, е бил уточнен след проучване на пазара, а целта е обновяване на автопарка на общинския превозвач с автобуси, които не замърсяват въздуха, съобщиха от кметството. За ековозилата ще бъдат изградени бързозарядни станции на два обръщача - "Почивка" и "Владиславово", както и в базата на "Градски транспорт".

"Това е поредна стъпка за намаляване на вредните емисии във въздуха", коментира кметът на града Иван Портних. До момента за "Градски транспорт" са доставени 85 нови автобуса и 35 тролейбуса, осигурени чрез проекти по оперативни програми. Преди дни ОП "Общински паркинги и синя зона" получи 18 нови електрически автомобила за контрол на паркирането, а в края на юли бе обявена обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции в центъра на града. 22 от тях ще се ползват безплатно от гражданите и гостите на Варна.

Друг бонус за собствениците на електрически автомобили е, че паркират без такса в платената синя зона в морската столица.

Коментари

Задължително поле