Кучета разкъсаха мъж в село Владо Тричков (обзор)

Собственикът на кучетата Йордан Карагьозов.

Собственикът имал развъдник за Кане Корсо

Йордан въртял търговия с псетата

Пет кучета от породата Кане Корсо разкъсаха мъж в местността Говедарци до село Владо Тричков. Трупът на 39-годишния Димитър е открит около 16,10 ч. в четвъртък от Веселка Соколова. Пристигналите полицаи установили разкъсвания по тялото на жертвата, а наоколо имало животински стъпки. Местни насочили криминалистите към вилата на софиянеца Йордан Карагьозов, който имал развъдник за Кане Корсо. Той не бил намерен в къщата и по-късно твърдял, че не е разбрал какво се е случило. Обяснил, че държи кучетата в двора, но те намирали начин да излязат из селото. Дори по време на огледа те били на поляната, където е настъпила смърт­та на мъжа. „Предстои предявяване на обвинения към собственика, че не е положил достатъчно грижи за кучетата, в резултат са причинила смърт на 39-годишното лице. Той ще получи обвинение и ще бъде удължено задържането му за 72 часа”, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова. На животните е назначена експертиза, те са настанени във ветеринарна клиника. „Знаем, че загиналият е имал куче, но то не е било с него по време на инцидента”, каза директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов. „Жертвата сутринта в селото си е взела лимонада и кафе, които в последствие са намерени и на мястото на инцидента”, добави той. Няма данни за вражда между убития и Карагьозов.

 

Жертвата и друг път била нападана

Местните пускали жалби, но напразно

Убитият Димитър не за първи път е бил нападан от същите кучета, каза неговият съселянин Любомир Тодоров. Именно затова жертвата сменила пътеката, по която се движи, но животните го пресрещнали и там в четвъртък. Срещу кучетата имало сигнал още през 2016 г. На собственика тогава е съставен протокол, в който е указано да не допуска животните му да напускат двора, но ефект не е имало. През миналата година кучетата са нападали и домашни животни в селото. В профила на Карагьозов във фейсбук има десетки снимки с кучетата и на всички се вижда, че те са пуснати свободно и без намордник. Поемното лице при полицейския оглед - Райчо Спасов, каза, че това, което е видял на мястото на трагедията, било достойно за филм на ужасите. „Беше въпрос на време да се случи най-лошото. За нас беше проблем, че този човек бе неоткриваем. Идваше тайно да ги храни, не укрепи нито огради, нито помещенията”, каза Иван Николов, кмет на селото.

 

Породата е известна като пазач на мафията

В Италия породата се е наложила като „куче на мафията”, заради нрава досущ приличащ на член на Коза Ностра - себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията и жесток към всички, които я наранят.

Кане Корсо никога не атакува без причина, но само ако е добре обучено. Изключително податливо към дресировка. Понякога не се нуждае и от думи, един поглед е достатъчен за това куче, за да разбере какво се желае от него. Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност, но е изключително бързо и силно. Когато дълго време стопанинът му отсъства, корсото страда, тъй като има нужда от човешка близост и внимание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право