КФН: 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска"

Под 1% от шофьорите ще плащат около 400% "малус"

Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала консултации по общественото обсъждане на наредбата за въвеждане на системата „бонус-малус“ при застраховките "Гражданска отговорност.

Като елемент от общественото обсъждане на наредбата се провеждат интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“, съобщиха от КФН.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“. Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по "малус", които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, обясняват от регулатора.

Комисията за финансов надзор заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 година /понеделник/ кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

Коментари

Задължително поле