Програма “Ин витро” даде живот на 61 деца във Велико Търново

Коронавирусът застрашава световните доставки на антибиотици 93 души са починали в Хубей за ден, общо жертвите на заразата са 1868

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Стачка парализира транспорта и институциите в Атина днес

Слънце и още по-топло време днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 18 февруари 2020

На 18 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 18.02.2020

Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Къде са $21 трилиона от Венецуела САЩ ги откраднаха и сега търсят виновните

Не е ли подозрително, когато за Венецуела пресата пуска фейк новини като „хуманитарна криза”, но напълно игнорира реалните хуманитарни кризи в Йемен и Газа? Не мислите ли, че има нещо наистина гнило, че докладът на експерта Алфред Морис де Зайас, изпратен от ООН във Венецуела, за да оцени ситуацията, не предизвиква никакъв интерес от западните медии или от западните правителства? Не мислите ли, че Вашингтон отиде твърде далеч, като открадна 21$ трилиона от Венецуела, и наложи санкции срещу нея в опит да дестабилизира тази държава и да доведе властта на колене, обвинявайки за това венецуелския социализъм. Особено след национализацията на петролната компания, заради което „възникна глада сред хората”, а след това да предложи мизерните 21$ милиона като „хуманитарна помощ”?
В САЩ напълно липсват истински печатни или телевизионни медии, и онлайн медия, като този сайт, поема отговорността да изпълни изчезналата функция на честната журналистика.

Що се отнася до предполагаемия глад и хуманитарната криза във Венецуела, ето какво казва Зайас: „Докладите за храните и земеделието на ООН (ФАО) от декември 2017 г. и март 2018 г. посочват хранителни кризи в 37 страни. Венецуела не е сред тях”. „През 2017 г. Венецуела поиска медицинска помощ от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Петицията й бе отхвърлена, защото Венецуела” все още е страна с високи доходи … и като такава няма право на такава помощ”. „Кризата във Венецуела” не може да се сравни с хуманитарните кризи в Газа, Йемен, Либия, Сирия, Ирак, Хаити, Мали, ЦАР, Южен Судан, Сомалия или Мианмар”.

В точка 37 от доклада си Зайас казва: „Съвременните икономически санкции и блокади могат да се сравнят със средновековните обсади на градовете, извършвани с намерението да се принудят техните защитници да се предадат. Целта на санкциите на XXI век е да се опита да се докара не само един град на колене, но и цели суверенни държави. Санкциите на XXI век са придружени от манипулиране на общественото мнение с помощта на фeйк новини, прилагането на агресивни стратегии и псевдочовешка реторика, за да се създаде впечатление, че такава цел като правата на човека „оправдава използването на престъпни средства, методи и инструменти. Съществува не само хоризонтален правен свят, уреден от Хартата на ООН и принципите на суверенното равенство, но има и един вертикален свят, отразяващ йерархията на геополитическата система, която свързва доминиращите държави с останалия свят в съответствие с военната и икономическата мощ. Именно последната поражда геополитически престъпления, които и до днес остават напълно ненаказани”.

Зайас е загрижен за степента на поляризация и дезинформация, с която се обгражда всяка история за Венецуела. „Тревожната медийна кампания има за цел да принуди наблюдателите да решат, че има хуманитарна криза в Боливарската република. Независимият експерт трябва да внимава при работа с хиперболи, като се има предвид, че „хуманитарната криза” е професионален термин, който може лесно да се използва като претекст за военна намеса”. За да се дискриминират специално подбраните правителства, провалите на човешките права са преувеличени, доколкото е възможно, за да се направи приемливо насилието.

Политическото решение се блокира, защото „някои страни не искат мирно разрешение на конфликта във Венецуела и предпочитат да удължат страданията на народа на тази страна в очакване, че ситуацията ще достигне прага на хуманитарна криза и военната интервенция ще бъде провокирана, за да се извърши смяната на режима”.

Атаката на Вашингтон срещу Венецуела е нарушение на установеното международно право. „Принципите на ненамеса във вътрешните работи на суверенните държави се отнасят до международното обичайно право и са залегнали в резолюции на Общото събрание на ООН, както и във Виенската декларация от 1993 г. и Програмата за действие. Член 32 от Хартата за икономическите права и задължения на държавите, приета от Общото събрание през 1974 г., предвижда, че никоя държава няма право да използва или насърчава използването на икономически, политически или други мерки, за да принуди друга държава да упражнява свои суверенни права”. Член 19 от Глава 4 на Организацията на американските държави заявява, че „нито една държава или група държави няма право да се намесва, пряко или непряко, под каквато и да е причина във вътрешните или външните работи на която и да е друга държава. Този принцип забранява не само използването на военна сила, но и всяка друга форма на намеса или опит за заплахи срещу държавата или срещу нейните политически, икономически и културни елементи”.

Зайас съобщава, че изпълнението на тази задача е придружено от атмосфера на сплашване. Самият той е бил подложен на натиск да го вкарат в предварително определената матрица. Той е получил писма от финансирани от Америка НПО-та, в които той е бил помолен да не предприема самостоятелни действия, и му е нареждано какво трябва да напише. Още преди пристигането му във Венецуела срещу него започват пропагандни кампании във Facebook и Twitter, в които се изразяват съмнения за неговата честност и го обвиняват в пристрастие.

 

А компенсации?

Санкциите на Вашингтон и манипулациите с валута са геополитически престъпления, и Зайас се пита каква компенсация се полага за жертвите на санкциите. Той препоръчва Международният наказателен съд да разследва санкциите на Вашингтон, които биха могли да доведат до смърт от недохранване и недостиг на лекарства и медицинско оборудване.

Венецуела има най-големите петролни запаси в света и е пълна с други природни ресурси, включително злато, боксит и колтан. Но при правителството на Мадуро те не са достъпни за САЩ и транснационалните корпорации.

 

*Авторът е бивш зам.-министър на финансите на САЩ при Р.Рейгън

(Превод за „Труд” от руски в svpressa.ru – Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. ХАхахахахаааааа, по смешно нещо не съм чел досега.Някой знае ли какво означават тези числа? Измислица от игла до конец.

  1. Ха ха ха ха ха ха ха ха
   Абе ТРУУУУУУП, как може ДА СТЕ ТОЛКОВА ТЪПИ, БРЕЕЕЕЕ!!!!
   Бива човек да е прост като бордюр! Бива да е ПРОСТ като светофар (най-простия електрически уред – може да ЗАМЕСТИ МИЛИЦИОНЕР на улицата!). Бива да е ПРОСТ КАТО СОБСТВЕНИК НА ОТКРАДНАТ ТЕХНОЕКСПОРТ!!! Бива да е прост като ИМПЕРАТОР НА НЕФТЕДОБИВ!!!
   Ама да имаш 1000 „слуШители“ (от слуШам, а не слуЖа) и НИКОЙ ОТ ТЯХ ДА НЕ ЗНАЕ, че 1bilion=1милиард – ЕТО ТОВА ОЗНАЧАВА, че вестника, в който слуШаш НЕ МОЖЕ ДА РАЗКАЗВА ДОРИ КЛЮКИТЕ ОТ МАХАЛАТА!!!
   Ха ха ха ха!!!
   Ето линкът към статията ОРИГИНАЛ, а НЕ ПИЗДОСТАНСКИЯ й ПРЕВОД:
   paulcraigroberts.org/2019/03/08/presstitutes-turn-blind-eye-to-un-report-on-venezuela/
   А ето и ЦИТАТА ОТ НЕЯ, който ПИЗДОСТАНЦИТЕ ПРЕВЕЖДАТ КАТО 21 (забележи) ТРИЛИОНА долара:
   „Don’t you think it is a bit much for Washington to steal $21 billion of Venezuela’s money, impose sanctions in an effort to destabilize the country and to drive the Venezuelan government to its knees, blame Venezuelan socialism (essentially nationalization of the oil company) for bringing “starvation to the people,” and offer a measly $21 million in “humanitarian aid.”
   ХА ХА ХА ХА !!!!
   КЛОАКАТА ТРУП!!!

   1. Изработи си 2 левчета… сега си вземи хапчетата шизи слабоумно…

    1. Не бе, ЦЪРВУЛ!
     НЕ АЗ си изработих 2-те левчета! А ТРУП!!!
     ТРУП си изработи 2 РУБЛИ!!!
     Защото „пуска“ ФЕЙК НЮС директно от САВЕЦКАТА АМБАСАДА!!!
     Конкретно – в ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ се говори за
     21 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!
     В ПИЗДОСТАНСКИЯ ПРЕВОД се говори за
     21 ТРИЛИОНА ДОЛАРА!!!
     Това е същото като да пуснеш статия, че е изчезнала МАХАЛАТА
     ДОЛНО УЙНО С 21 ЖИТЕЛИ!!!
     А в пиздостанската преса да напишат, че е ИЗЧЕЗНАЛ
     ГРАД с 21 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ!!!
     Айде бегай да ЦЕЛУВАШ КУРА ПУТЮВ

     1. труд са фирма и целта им е да печелят… дали 2 или 200 лева – колкото могат.
      това, че дописникът им е неграмотен (или лъже) е от ценностите на деморкацията дето герб споделя.
      пий си хапчетата.

  2. Иди в основното училище да го повториш. Не е срамно – и цветанов е слабоумен…

 2. Ти си измислица. В началото на кризата във Венецуела в американската преса се появиха обичайните публикации срещу Тръмп, в които се поясняваше, че авоарите на Венецуелската петролна компания са само и единствено в банки на САЩ и са едни от най-големите вложения от страни от Латинска Америка. Не си спомням точните цифри, но наистина бяха огромни суми.

  След това се появиха съобщения в същите източници, че САЩ налагат блокиране на Венецуелските авоари, тъй като не признават избора на Мадуро и се опасяват от „разхищение“ на националното богатство на Венецуела.

  Така Правителството на страната остана без финансов ресурс и се стигна до затруднения при закупуване на лекарства и храни. Тогава в същата преса се появиха коментари, че „социалистическото“ правителство на Мадуро е неспособно да управлява страната и я докара до „икономическа и финансова“ криза. Не, че САЩ блокираха финансовия ресурс, а от некадърност, значи!

  Тогава правителството на Мадуро насочи част от постъпленията от петрола в други банки – извън зависимостта на САЩ, за да има достъп за разплащане по текущи международни сделки. И веднага САЩ започнаха мръсна пропагандна кампания в смисъл, че „социалистите“ крадат от парите и си правят депозити в приятелски страни.

  Един такъв превод беше регистриран и в наша банка, предназначен за превод в арабска страна за заплащане на сделка с лекарства. Вдигна се писък от страна на Посолството за „източване“ на на финансови средства и дори Предводителя на педераските циркове из улиците на София ходи да се кара на Борисов, че не внимава в картинката.

  Целта е с блокада да доведат страната до хуманитарна криза и да имат претекст за нахлуване и смяна на правителството, тъй като то ограничи достъпа на американските корпорации до суровинната база на страната и ги лиши от част от печалбите им. А при тези огромни разходи за военната сфера това води до увеличаване на задлъжнялостта до размери, които създават сериозен проблем дори на икономиката на САЩ.

  1. 1 Идващото от от Русия трябва да се проверява критично.
   2.Абе Люска, кога САЩ замразиха банковите сметки? Не беше ли преди 1 месец? Кризата е от десетина години.
   3Може и да има 21 милиарда долара, но на физически лица/кои ли са те?/ или фирми, собственост на кого? Не се ли сещаш Людмилчо?
   4.Годишният приход от нефта е 21 милиарда долара, при сегашните цени.Питам, парите в търговията с нефт един път годишно ли се обръщат?САЩ купуват само 1/3-та от нефта. Годишният оборот е 7 милиарда.САЩ могат да замразят няколкостотин милиона.Людмиле, не смяташ добре 2 лева не струваш.Трябва и малко истина в лъжата!

   1. философ дървен,
    пий си хапчетата вместо да си избиваш комплексите за малоценност по форумите!
    ПП. видяхме те какъв лъжец и трол си.
    факт.

    1. Опровергай ме с факти и числа! Защо не коментираш написаното от мен точка по точка? А да псува може всеки каруцар. Нямам думи за хора, които защитават наркодиктатора, верния кастрочавист социалист Мадуро, ограбил страната си, въоръжил 500 000 лумпени, размахващи пистолети качени на моторите си, за да всяват страх в населението и да го държат в подчинение. От 20 години Венецуела върви надолу. Ти не гледаш ли живите предавания от там? Защо ти трябва да знаеш истината? Едно баба знае, едно бае!
     Всяка диктатура се крепи на лумпените, ако можеш да мислиш критично. Лумпените се манипулират най-лесно. Нещастници!

     1. за газопровода те опровергах… ако вдяваш = смешен стана.
      не струваш усилието да ровя по испаноезичните сайтове…

     2. кмнтр, опровергал си на баба ти хвърчилото. Не става с приказки, а с факти. Във Венецуела даже партизанският командир комунист, Теодоро Петков, успя да разбере колко пагубна е „социалистическата революция“ и се отказа от нея. А ограничените леви български лумпени продължават да подкрепят комунистическите диктатури като тази на Мадуро. Какъв срам?

     3. хората са казали за фактите… но слабоумни идиоти кат тебе могат и срещу фактите да ритат.
      вземи си хапчетата шизи тролещо слабоумно.
      пп. епитетите не са обиди а внимателно подбрани определения. всяко описващо конкретна черта от същността ти.

   2. #Богомил. Пиян ли си? Кое в моя коментар идва от Русия? Цитирах сведения от американската преса, за която имам адреси в моя сайт и следя редовно. Ако не си следил новините, не се заяждай. От къде извади твоите данни? От приказките на Предводителя – които разправяше на Борисов. А стига лъжи и глупости от педерски НПО-та! От много години била кризата. Келешлъци! При тази политика на САЩ към страните от Латинска Америка е чудо, как изобщо оцеляват, а кризата, която коментирам се изостри след последния избор на Мадуро. Не си струва да ти отговарям на тенденциозните лъжи.

 3. Забележителен материал, поздравления за Труд за публикацията! Браво и за Людмил Трифонов за съдържателния коментар! Срам и прозор за туземните политици-помияри, присъединили се към осъждането на управниците във Венецуела и подкрлепата са марионетката гайдо! На следващите по-късно скунксове либерасти антибългари им остава само да квичат и сипят обичайните си повръщни.

 4. Не знам за янките е венецуела… знам, че атрепката захариева от външно и слабоумникя цветанов споделят ценността лъжа и измама и са безродни подлоги.

 5. Поредният „полезен идиот“. Няма и не е имало криза във Венецуела. Празните щандове, липсата на лекарства са плод на вашето въображение. Кражба на злато от националната банка на Венецуела също. Вива Чавес, Патрия о муерте. Да се надяваме, че народът на Венецуела ще се отърси от червената чума, която освен глад, мизерия, войни и масови убийства не е донесла нищо на човечеството.

  1. идиот слабоумен, чавес беше истински демократ (не л.а.й.н.о кат европейските) и не случайно няколко пъти го преизбираха…
   а в статията ти го пише за празните щандове.

 6. ОПЕТКОВ аз живея в Венецуела от много години
  Предлагам да ти купя билет и да дойдеш на гости ,ще те разведа по магазините и вечерта ще ти махна пердето за да видиш на улицата как наркотрафиканти и войници си пият бира заедно и си правят каквото искат .
  Говоря сериозно за билета,ИКАО съм прав за това което казвам ще ще ти се изплюя в лицето и нощи друго амиго .

 7. От мен също поздравления за „Труд“, че е намерил смелост да препечата едно различно от политическата коректност становище. Както и за смислените коментари от доста колеги тук. Колкото до онези заядливи коментиращи дърдорковци които освен глупостта и злия си заядлив характер, друго не могат да предложат, които пишат без факти-тях просто всички отминаваме с презрение. Още нещо. Авторът пише че в САЩ липсват печатни или телевизионни медии, които да служат на честната журналистика, затова този сайт поема изчезналата и функция. Задавам си въпроса, какво пречи на „Труд“ да поеме тази роля у нас? Вярно, трудно е, но в един момент ще се окаже доста авангардна и печеливша( не само финансово) роля. Особено при наличието на толкова много слугински и слугуващи медии. Иска се само малко повече смелост, която после ще се отблагодари многократно…

 8. A NASCHTO ZLATO ZA TRILIONI KYDE OTIVA ZLATO GAZIM GOLI XODIM BYLGARI NE SME NORMALNI SMYRT NA SATANATA USA

 9. 21 MILQRDA E VSE PAK 21 TRILIONA E DYLGYT NA USA MISLETE S GLAVITE SI EI

 10. Съгласно на Мюлер Руската следа,
  Докаэано е че, ПУТИН е това,

  А ТРЪМП му помага

  УРААА

  / толкоэ эа сега…
  Чакаме Мюлер
  да пръдне эа това/

 11. Посмалете малко- в статията от 8 март 2019г на П.Робертс се говори за 21 милиарда, а не за 21 трилиона.

  1. Опитваш се да лъжеш – с дефицит 21 милиарда долара , в бюджет на богата на природни ресурси страна като Венецуела , не може да се предизвика хуманитарна криза – 21 трилиона долара са блокирали САЩ !

 12. Във Венецуела отидоха руски наемници със самолет, въоръжени до зъби, и изчезна златният резерв по идея на Мадуро. Сега венецуелците си мият зъбите в локви, а Русия обвинява САЩ, които пращат хуманитарни помощи за Венецуела. От Руската педерация няма по-гнусна на света. Сега руските наемници плюскат до посиране в Москва или на някой остров. Сибирските мародери са ненадминати диваци.

  1. защо срамежливо пропускаш да споменеш, че освен, че плюскат, лашкат слабоумни отрепки като теб?

 13. Пич,
  ВИНИЦУЕЛА…ПИТРОЛ, ЭЛАТО И ПАРИ…!!!

  УРААА

  / Щом намажем релсите със мас,
  влакът спира в тоэи час…

  О, Суэана, ти недей тъжи,
  ще се върна аэ със буца от пари/

  УРААА

 14. Гледайте в Youtube- имперски досиета- океан от лъжи за Венецуела.

  Там са изложени доста факти плюс интервюто с Алфрет Морис.
  Истината е, че Тръмп започна атаката срещу Венецуела след като сключи съюз с клана Буш на погребението ма Буш старши.
  Клана Буш е близък до Рокфелер о петролните корпорации в САЩ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.