Лавина от оставки и уволнения в Украйна

Кирило Тимошенко, който подаде оставка като зам.-шеф на администрацията на Володимир Зеленски, бе сред официалните украински представители, които участваха в преговорите с Русия миналата година.

Уволнени са петима областни управители и четирима зам.-министри

С поста си се прости и зам.-главният прокурор

Имената на повечето отстранени са замесени в корупция

Над десет висши украински чиновници бяха уволнени или подадоха оставки вчера, което анализатори определиха като най-големия трус в ръководството на страната от началото на войната, предаде Ройтерс.

Уволнени бяха петима областни управители - на Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Сумска област, съответно Олексий Кулеба, Валентин Резниченко, Олександър Старух, Ярослав Янушевич и Дмитро Живицки.

От постовете им бяха отстранени и четирима заместник-министри - Вячеслав Шаповалов (на отбраната), Иван Лукеря (на териториалното развитие и общините), Вячеслав Негода (също на териториалното развитие и общините) и Виталий Музиченко (на социалната политика), се посочва в изявление на правителството в Киев.

С поста си се прости и заместник главният прокурор на Украйна Олекси Симоменко, както и зам.-началникът на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Причини за уволненията или оставките не бяха оповестени. Но те се случват, след като президентът Володимир Зеленски обяви война на корупцията в страната, а междувременно медии уличиха някои от отстранените именно в корупция.

Например бившият вече заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов отговаряше за логистичната подкрепа на армията, а военното ведомство в Киев беше обвинявано в подписване на договори за доставка на храни на завишени цени, някои дори двойно. Макар да нарече обвиненията “неоснователни и безпочвени”, министерството заяви, че напускането на Шаповалов “ще запази доверието на обществото и международните партньори”.

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко обяви в социалните мрежи, че е подал писмо за напускане, като благодари на президента за “доверието и възможността да върши добри дела всеки ден и всяка минута”. Той не посочи причини за решението, което беше потвърдено с президентски указ. Тимошенко беше замесен в няколко скандала по време на мандата си, включително през октомври миналата година, когато беше обвинен, че е използвал автомобил, дарен на Украйна за хуманитарни цели.

Заместник-главният прокурор Алексей Симоненко пък неотдавна беше обвинен, че е прекарал 10-дневна ваканция в Марбея, Испания, при която, според съобщения, е използвал автомобил, принадлежащ на украински бизнесмен.

През уикенда пък беше уволнен украинският заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата, след като беше арестуван по подозрение в присвояване на 400 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа