Лавров: Новата световна система не трябва да зависи от приумиците на Запада

Формиращата се нова глобална система не трябва да зависи от приумиците на западните страни, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на форума "Примаковски четения", предават руски медии.

"Вероятно глобализацията по американски е приключила. Да, неизбежно все още се преживяват някои остатъчни процеси, но успоредно с това се изгражда и нова финансова и логистична система, която няма и не трябва да зависи от приумиците и от чувството за превъзходство на нашите западни бивши партньори“, каза Лавров. 

Той подчерта, че Русия би искала ЕС да бъде равноправна част от многополюсния свят, но за тази цел той трябва да се освободи от 100-процентовата си зависимост от САЩ.

Руският външен министър обвини Запада, че лъже за гаранциите, дадени от НАТО по времето на Михаил Горбачов и Борис Елцин, че няма да се разширява на изток и посочи, че има достатъчно доказателства в тази посока. 

"Уважавани американски, германски и британски политици от онази епоха цитират себе си и свои колеги в мемоарите си, като потвърждават, че са били дадени устни, но клетвени, железни гаранции", посочи руският министър.

Лавров каза, че Русия не е забравила, че съществуват и писмени ангажименти за неразширяване на НАТО, подписани на най-високо равнище. "Имам предвид срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), проведена през 1999 г. в Истанбул, на която беше фиксирана темата за неделимостта на сигурността", напомни той. Става дума за това, че нито една страна или организация не може да укрепва своята сигурност в пространството на ОССЕ за сметка на намаляването на сигурността на други, поясни руският министър.

Лавров прогнозира, че НАТО бързо ще проникне и в Азиатско-Тихоокеанския регион, а след това ще предяви претенции към отбранителната си линия в Южнокитайско море. 

Според него Западът се стреми да отслаби взаимодействието между Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Южнокитайско море.

Лавров каза още, че "петорката“ от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) може да се превърне в съюз между 15 или 17 държави, ако приеме всички желаещи да се присъединят.

Той коментира и формата РИК (Русия, Индия и Китай), като изтъкна, че макар и да не е общоизвестно, външните министри от тройката продължават да се срещат. Провеждат се срещи и между министрите на енергетиката, на търговията и на икономиката, както и между много други представители на съответните правителства, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа