Лавров: Русия разполага не с подозрения, а с факти за намесата на САЩ във вътрешните й работи

РФ разполага не с подозрения, а с факти за намесата на САЩ във вътрешните й работи. Това е заявил в интервю за телевизионния канал „Россия 1“ министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, информира ТАСС.

Той е казал още, че "не веднъж американски дипломати са били забелязвани на публични прояви на опозицията, включително и с лозунги, призоваващи към смяна на режима и т.н.“ Според Лавров „американските колеги се опитват всичко това да обърнат на шега, като говорят, че всичко ще бъде наред и отношенията ще се нормализират, но по въпроса с фактите за намеса няма никаква реакция“.

"В отговор ние им казваме, че имаме не просто някакви факти, а техен закон, който се казва Закон за подкрепа на Украйна, приет в 2015 година“. Лавров уточнява, че в съответствие с този закон Държавният департамент не просто предлага, а разпорежда да се изразходват по 20 млн. долара годишно за развитие на демокрацията в Русия. Това предвижда финансиране на руски неправителствени организации, които се стремят да „демократизират“ всички сфери на живота.

Шефът на руското Външно министерство подчертал в интервюто, че „законът съществува“. Според думите му САЩ заявяват, че „се стараят да не се намесват“.

В момента всички организации, които получават финансиране по този закон, се проверяват, пояснил Лавров и добавил: „Разбира се, ако всички тези грантове отиват за това, което е записано в закона, а именно за "развитие на демокрацията“ в Русия, това означава, промяна на вътрешната политика на страната ".

Коментари

Задължително поле