Лавров: Русия следи внимателно за опитите на САЩ да създадат предлог за военна намеса във Венецуела

Русия следи внимателно за безпардонните опити на САЩ да създадат изкуствен предлог за военна намеса във Венецуела, заяви в сряда руският министър на външните работи Сергей Лавров след края на преговорите с външните министри на Индия и Китай Сушма Сварадж и Ван И, предава ТАСС.

„Следим внимателно за съобщенията, какво всъщност се случва там. Виждаме как се предприемат абсолютно безпардонни опити да се създаде изкуствен предлог за военна намеса“, заяви Лавров. „Чуваме директни заплахи от Вашингтон, че всички варианти остават на масата. Материалното въплъщение на тези заплахи е концентрирането на военна техника и подготовката на (американски) спецназ“.

„Ние, също така, отбелязваме непрекъснати провокации с опити границата да се пробие със сила под предлога за доставка на хуманитарна помощ, като се разчита на жертви“, обърна внимание той. „Тогава, при един добре използван сценарий, ще има истерични писъци и вече ще има опит за военна намеса“.

Москва, продължи министърът, активно работи с всички страни, които са не по-малко загрижени от перспективата за военно решение. „Не е случайно, че ръководството на Бразилия вече заяви, че няма да участва и ще предостави своята територия на САЩ за агресия срещу Венецуела“, каза той. „Не съм чувал същите изявления от ръководството на Колумбия, но изхождам от факта, че страните, включително членовете на така наречената Група от Лима, които активно подкрепят предсрочните президентски избори и подкрепят [лидера на опозицията, който се обяви за президент на страната] Хуан Гуайдо , не са изказвали подкрепа за военната намеса“.

Лавров призова САЩ да се вслушат в мнението на страните от региона.

„На първо място, препоръчваме да се съсредоточим върху идеите на „Механизма Монтевидео“, който предполага национален диалог с участието на всички политически сили“, обясни министърът. „Президентът на Венецуела Никола Мадуро многократно е изразявал готовността си за такъв диалог. За съжаление, господин Гуайдо и неговото обкръжение отхвърлят такива предложения и изискват само удовлетворяване на техния ултиматум за предсрочни президентски избори“.

Външният министър обърна внимание на още едно тревожно изявление: „Вашингтон, заявявайки публично, че дните на президента Мадуро са преброени, казва директно, че Куба и Никарагуа ще бъдат следващите по ред“. „Доктрината на Монро“, че американците не трябва да допускат никого в Южна Америка, бледнее пред доктрината, която сега се оформя пред очите ни“, отбеляза той. „Тя [доктрината] означава, че САЩ узурпират правото да използват сила, където пожелаят и да свалят режимите, които не ги устройват“.

По неговите думи, по този начин ще бъде подкопано международното право, което САЩ се опитват да заменят с „ред, основан на правила“. „Правете си изводите какви правила са приготвили САЩ за латиноамериканския регион“, резюмира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия