Лавров след разговор с холандския си колега: Липсват факти, доказващи връзката на Русия със сваления самолет МН17

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди днес по телефона с холандския си колега Стеф Блок случая със сваления над Източна Украйна през юли 2014 г. малайзийски пътнически самолет по полет МН17, предаде Ройтерс, позовавайки се на ТАСС.

Холандия обяви по-рано през деня, че държи руската държава отговорна за свалянето на самолета, а в свое съобщение холандското правителство посочи, че възможна следваща стъпка по случая е предаването му за разглеждане от международен съд.

След разговора със Стеф Блок Сергей Лавров заяви днес на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че холандският външен министър не е успял да изложи факти, доказващи връзката на Русия със свалянето на самолета през 2014 г. Лавров заяви още, че разследването на катастрофата с МН17 напомня на случая "Скрипал". Той подчерта, че и по двата случая няма никакви доказателства за руска намеса и каза, че се създава усещане за спекулация с политически цели.

Кремъл официално отрече днес твърденията за руско участие в свалянето на малайзийския самолет.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е пълноправен участник в холандското разследване на инцидента и следователно не може да приеме на доверие изводите му. Песков още веднъж заяви, че Кремъл "абсолютно" отрича да има участие в свалянето на самолета.

Руското министерство на отбраната днес също отрече, че руската армия е отговорна за свалянето на полет МН17. В свое изявление министерството посочва, че е "повече от вероятно" ракетата "Бук", поразила самолета, да е принадлежала на украинските въоръжени сили. В изявлението се казва още, че серийният номер на ракетния двигател показва, че тя е произведена през 1986 г. когато Украйна е била част от Съветския съюз.

Коментари

Задължително поле