На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Левицата след „развода“ между БСП и АБВ

Веднага ще призная, че въпросът за бъдещето на левицата след разрива между БСП и АБВ ми изглежда фалшив и подчинен на моментните страсти. Защото първото, което ми идва на ум, когато се заговори за бурята в чаша вода, наречена „развод” между БСП и АБВ, е за каква левица става дума.

Какво й е лявото на АБВ?

Още при създаването на гражданското сдружение АБВ инициаторът му Георги Първанов обявява, че не е време за обяснения кой е ляв и кой десен. Тази линия продължи и при учредяването на партията АБВ. Нима някой е забравил колко пъти лидерът Георги Първанов обясняваше, че партията му не е нито лява, нито дясна, защото тези понятия са изчерпали смисъла си. Нищо ляво няма и в практиката на АБВ, чието най-ярко действие беше участието в едно откровено дясно правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, при това с подкрепата на десните националисти.

Някой може да каже – да, ама нали Първанов беше пет години лидер на БСП и десет години президент на същата БСП, а заместникът му Ивайло Калфин – последният кандидат за президент пак на БСП. Е, на тези, които смятат, че убежденията на политиците остават трайни, трябва да припомня, че по тази логика и Бойко Борисов би трябвало да е комунист, ама не е. Не само че не е комунист, а е голямата надежда на Европейската народна партия за трайно дясно управление в България, защото Реформаторският блок отдавна вече не е.

Че нищо ляво няма в АБВ не е тайна, но нима БСП е безспорно лява?

Да, вярно е, че в прехода тя традиционно заема лявото пространство и се опитва да изразява интересите на хората, които искаха да запазят социалния характер на държавата и се противопоставяха на хвърлянето на България в обятията на Запада. Но левите парламентарни банки невинаги са достатъчно сигурен признак за лява политика. Ако проследим програмните документи и политическата практика на БСП през последния четвърт век, ще видим траен път на тази партия надясно – от комунистическа към социалистическа, социалдемократическа и дори социаллиберална. Вярно е, че това беше направено под постоянния обществен и международен натиск, придружен с непрекъснатите и до ден днешен обвинения, че не се е разграничила достатъчно от комунизма, от неговите кадри и практики.

Но задачата беше изпълнена и в края на краищата, макар и с някои уговорки, БСП прие капитализма като безалтернативното бъдеще на България, Европа и човечеството, а през 2000 г. прегърна евроатлантизма, олицетворяван от НАТО (с неоценимата роля на тогавашния лидер Първанов), чрез новия си председател Станишев през 2005 г. оглави социално-либерално правителство, предложи плоския данък и т.н. Ако погледнем днешното ръководство на БСП, там също с невъоръжено око се виждат хора, изповядващи на теория и практика капитализма.

Ако все пак има разлика между БСП и АБВ, тя е в това, че в БСП все пак има ляво крило и голяма маса левомислещи хора, които не престават да се надяват, че десният курс на ръководството е наложен от обстоятелствата, а когато те се променят, тя ще се върне на левия път. Леви са и документите на БСП, но обикновено те се лансират, когато партията е в опозиция, и се прибират в чекмеджето, когато се върне във властта. Защото поне от 1996 г. това може да стане само в коалиция с по-десни партии.
Толкова по въпроса за левицата в България.

Актуалният въпрос обаче е защо се стигна до последния разрив между БСП и отцепилата се преди две години от нея партия АБВ?

Разривът наистина беше неочакван и толкова остър, че предизвика бурни реакции и продължава да се коментира.

Но какво всъщност стана? Да се говори за развод ми се вижда пресилено, тъй като истинският развод на АБВ с БСП се осъществи през 2014 г. И като повечето разводи беше мъчителен, с разправии, с тежки думи, с периоди на сближаване, докато не се стигна до окончателното отделяне на „хората на Първанов” в отделна партия, обявила, че ще разбие монопола в българската политика. Но ставаше дума за монопола в българската левица. И донякъде успя, тъй като в днешния парламент за втори път след Евролевицата през 1997 г. има две поне номинално леви партии.

Но както и Евролевицата на Александър Томов АБВ си остана малка партия, способна да увеличава своята тежест само като се присламчва към големите. По стечение на обстоятелствата, а и заради личното приятелство между лидерите, първата сила, към която се присъедини АБВ, беше ГЕРБ. Но тъй като „старата любов ръжда не хваща”, в полезрението на АБВ непрекъснато стоеше и БСП. Още повече че там бяха останали немалко привърженици на Първанов.

Звездният миг на АБВ дойде, когато на 8 май тази година 49-ият конгрес на БСП избра за нов лидер Корнелия Нинова, противничка както на левия завой на БСП, така и на безкомпромисното отношение на Михаил Миков към АБВ. И веднага след конгреса АБВ излезе от правителството, без дори да се погрижи за сериозен повод. Така отпадна и формалното препятствие пред сътрудничеството – АБВ да не участва в дясно правителство, което вече беше довело до отстраняването й от дейността на европейската левица.

Логично се стигна до сближение, преговори и в крайна сметка до общ кандидат за президентските избори. Може да се спори за това как се реализираха механизмите на сближението – допитване в БСП с немного прецизни въпроси, вътрешнопартийно номиниране, неочаквано лансиране на, меко казано, не най-популярния кандидат. Но окончателният резултат беше логичен – общ кандидат в лицето на ген. Румен Радев, предизвикал скрит ропот в БСП и нескрито задоволство в АБВ. Всичко вървеше по сценарий, който Първанов вече беше реализирал с проекта Нова левица от 1997 г. – динозавърът БСП да се облагороди с малки, но престижни партии, като БСП дава гласоподавателите, а малките партии – кадрите.

Но в един момент на 23 август всичко рухна. Новата диалогична председателка на БСП прекрати преговорите с АБВ, но продължи президентската кампания с ген. Румен Радев.

Изненадата беше толкова голяма, че АБВ дори не реагираха веднага. А когато го направиха, наводниха медиите, но пак не можаха да скрият изумлението и горчивината от станалото.

Корнелия Нинова се оказа играч, който постига целите си не само в БСП, но и с други партии. Май по-добър играч от Първанов. По неочакваните си ходове тя наподобява Борисов. Дали пък това не е новият дух в българската политика?

Само че въпросът за съдбата на левицата в България продължава да стои и не е свързан само с БСП и АБВ.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Нещо налудничаво има в непрекъснатите дебати за това какво е ляво и какво дясно ;ОТДАВНА НЯМА ЛЯВО , ТЪЙ КАТО ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА БСП СА ОТКРОВЕНО
  БОГАТИ ПАРТИЙЦИ .СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ДО СТРУКТУРИТЕ ИМ ПО МЕСТА. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ВИДЯТ ДОМОВЕТЕ В КОИТО ЖИВЕЯТ .СЪЩОТО С ПЪЛНА СИЛА ВАЖИ И ЗА АбВ и ТАМ ДЯСНО НЯМА ДЯСНО НЯМА , А И НЕМОЖЕ ДА ИМА П РИ ДСБ С ПОЛИТИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ ОТ ТИПА НА ЛИДЕРА РАДАН КЪНЕВ ТОВА Е ОТ ЯСНО ПО ЯСНО .НЯКАКВА ПОВРЪТЛИВОСТ СЕ ДЕМОНСТРИРА , ВСИЧКО СЕ ИЗРАЗЯВА В БИТКИ ПОМЕЖДУ ДЕСНИТЕ СИЛИ В СТИЛ ИВАН КОСТОВ , КОИТО НАМИРИСВАТ СЕРИОЗНО . ТАКА ЧЕ МАЙ ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ Е ГЕРБ В СТИЛ ЛЯВО и ДЯСНО , ДЯСНО И ЛЯВО СПОРЕД СЛУЧАЯ ..

  1. Г-не, научете се да не пишете с големи букви и да слагате препинателните знаци, които биха подсказали вашата грамотност и култура, а после да правите „дълбоки“ анализи…

 2. точно за такива като автора на тази статия съществува изразът „изваден от нафталина“. отделно, че статията е изключително слаба и пълна с плоски шаблони от времето на прехода.

 3. Не разбират тревогите на госпожа или господин Алена относно големите букви , както и степента на културата на този или онзи , в случая моя милост .Колкото се отнася до анализите ми , те нямат претенцията да се харесат на другарката или другаря Алена, защото нямат нейните или неговите претенции на ерудит. На всички известни с простотиите си ще кажа , че е трудно да се мерят с професор Константинов-Жалко за тях ако не са разбрали това .

  1. само да те светна: прието е, че писането с главни букви в интернет означава крещене….

 4. Никога БКП/БСП не е била пария и най-малко лява. Това е една мафиотска структура, създадена, за да облагодетелствува чужди национални интереси и да облагодетелства водачите на тази паразитираща върху народа шайка крадци и убийци, маскираща се с една „лява“, демагогска фразеология..

 5. Кога „се взеха“, кога се „разведоха“? Случаят наистина е буря в чаша вода. И Нинова реагира правилно, защото под носа й от АБВ щяха да си присвоят и кандидата за президент и електората и коалицията. А, че трябва да има силна лява партия е conditio sine qua non – условие без което не може. Защото дясното управление, а по-точно е да се каже -липсата на управление, мътилката в главите на управляващите десни от Герб и РБ и хаоса, който произвеждат, тласка България в небитието. Никога емиграцията не е била толкова повсеместна като сега. България изчезва пред очите ни, защото няма икономика, която е последна грижа за Лукарски и Борисов. А да си спомним 6 % растеж при Станишев и успешен бизнес на фирмите, двойно увеличение на доходите и спиране на емиграцията, увеличени пари и срок на майчинство за образованите майки и най-голяма раждаемост, която после при Герб намаля драстично с 25 %, а сега още повече. Да си спомним правителството на Орешарски, което възстанови социални плащания, спрени от Герб и освободи бизнеса от спънките, които Герб въведе и фалира 150000 фирми и т.н. и т. н.

 6. Колко много думи и в крайна сметка едно голямо нищо! Язък за професурата Ви, г-жо Баева! Вярно е само, че Корнелия Нинова е голям, но КУХ играч! И че след парламентарните избори ще се гушне с Борисов, ако междувременно, след разгромяващата загуба на президентските избори, не бъде изритана от съпартийците си!

 7. Гоце Трипера, Пикаещата Водка и Калфин Магистралката миближат гъзо.

 8. Здравейте,
  Аз съм д-р Бен Питърсън, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Има ли в някакъв вид на финансови затруднения? Има нужда от заем за консолидиране на дълг, в размер на 2% строителство, недвижими имоти заем, рефинансира, лична, търговска цел или за спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които се мисли за разширяване на бизнеса си жертва кредитиране на всички видове. Ако проявявате интерес, свържете се с нас днес, чрез (24hoursloanservices@gmail.com)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.