Лекари спасиха 33-годишен мъж, погълнал дървено яйце

Медици от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов спасиха 33-годишен мъж, погълнал дървено яйце.

Малко след полунощ мъжът от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в лечебното заведение с чуждо тяло в хранопровода. Рентгенът показва, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра, съобщиха от "Пирогов". Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитват да отстранят застрашаващия живота му предмет. 

Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция. Специалистите ни се стремят да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод. 

Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни - през стомаха и през устата. След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце. 

 „Не сме имали до сега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, сподели началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България