Лекарка продължи да лекува и след смъртта си

Д-р Тонка Камбуров е първият лекар от Велики Преслав, образован в чужбина. Родена е тук, но не е практикувала в родината си, не е имала възможност да помага на местните хора. След смъртта й в Канада обаче, това се случва. В завещанието на сърцатата дама фигурира родното място и 75 000 канадски долара за жителите на Велики Преслав. Волята на дарителката била 50 000 долара да послужат на местната болница, а останалите на библиотеката. И тя се изпълнява. Това лято парите постъпиха по сметката на община Велики Преслав, а ръководствата на двете институции трябваше да предложат как най-разумно да бъдат вложени.

През октомври в общинската болница започна да се монтира нова модерна техника за лечение. Управителят д-р Иван Димитров с право е много щастлив - признава, че вече започва четвърта година на ръководен пост, но нова техника малката болница не е могла да си позволи, като изключим ремонт на рентгена и скенера, платен от общината. Неочакваният жест се равнява на 66 хил.лв., похарчени рационално. Апарат за физиотерапия първи започна да се ползва от пациентите. Нов ехокардиограф за диагностика и лечение на често срещаните сърдечно-съдови и неврологични заболявания заменя стария, чиято възраст и качество на изображението докторът не иска да коментира. Новият е с три трансдюсера с възможност за изследване на сърце, кръвоносни съдове и коремните органи. Закупени са и два ЕКГ апарата. Единият с възможност за мониторен контрол и дефибрилация при внезапна сърдечна смърт. С апаратурата ще се спасява човешки живот, тя напълно съответства на 15-те клинични пътеки, по които болницата работи. На практика се обновява 80% от ползваната техника, доволен е д-р Димитров.

Д-р Камбуров също е била специалист по кардиология. Имала е своя клиника във Ванкувър, помагала е на хора със сърдечни проблеми, коментират медиците. С дарението си тя продължава да лекува. Не по-малко от 7-8 пациенти дневно ще ползват новата техника и ще разчитат на качествена диагностика и лечение, казва д-р Димитров.

С остатъка от средствата е закупен и апарат за зъбни снимки, досега за тях преславчани са пътували чак до Шумен. "Водих се кое ще бъде най-полезно за хората. Помислихме и за собствеността. Всички апарати ще бъдат общинска собственост и са подбрани, така че да могат да се ползват от различен тип болнични заведения", казва лекарят, който всячески се стреми да запази общинската болница. Сега тя е със 75 легла към четири отделения, лекарите специалисти са 16, няма проблеми с плащане на заплатите.

За библиотеката дарението също е чудо. През последните четири десетилетия никой не е бил толкова щедър към читалище "Развитие", част от което е книгохранителницата, признава секретарят Емил Енчев. Решили са да не харчат наведнъж над 33 000 лв. Парите са колкото половината годишен бюджет на цялото читалище. Планират тази година да закупят книги за 2500 лв. Това е истинско състояние, защото досега са си позволявали да харчат годишно до 1000 лв. за нова литература. Набавяли ги като връщали стара хартия, казва Енчев. Обикновено местните, като правят ремонт на жилищата си, им предоставят цели чували с ненужни книги. Библиотекарите са свикнали и спасяват читавото, а другото отива на вторични суровини. С над 45 000 тома литература разполага библиотеката, читателите са над 500 деца и възрастни.

Освен нови книги, полезни за детската заемна ще бъдат два климатика. През зимата пространството е трудно използваемо, защото не се отоплява. Ръководството планира да подмени и цялата дограма на библиотеката. Ще изчакат обаче до февруари, когато ще стане ясно дали читалището ще получи финансиране за цялостен ремонт на сградата от ДФ"Земеделие". Имат надежда за одобрение на проект, но ако ги отхвърлят, ще вложат дарението на благодетелката за саниране на библиотеката.

Д-р Камбуров изрично пише в завещанието си, че дарява за градската библиотека. Вероятно като ученичка е била неин читател. Покойната лекарка е родена през 1920 г., а почива в края на миналата година. Нейн съученик помни, че заедно са учили в старото основно училище в Преслав, а след това тя завършила гимназия в Шумен. "Беше умна, красива и много сериозен човек", казва Христо Гочев от старата столица.

Преславчани са благодарни за жеста, но не са изненадани, защото помнят, че преди десетилетия бащата на докторката също бил голям дарител. Стойчо Добрев, който имал 300 дка лозя и голяма винарска изба с износ за Франция, дарил по-голяма част от нужните средства за създаване на основното училище. Замогнал се като се трудил в железниците в Америка, а спечеленото вложил в земя у нас. Заради имането, извоювано с труд и заради приятел-предател, се озовал и в лагера в Белене за почти 3 г. Имал три деца - Тонка, Стефанка и Добри, и всички изучил в чужбина. Докторката попивала медицински знания във Виена. След като завършила се завърнала в Преслав през 1944 г. Само след няколко месеца разбрала, че няма как да практикува тук и поела към Америка. След 2-3 г. се озовала във Ванкувър, Канада и там преминали най-щастливите й години със съпруга й архитекта Йордан Камбуров, родом от София.

В Шумен живее нейн пламенник Добри Добрев, който години наред си кореспондирал и пази прекрасни спомени. "Голямата й мечта беше да си дойде в България", разказва шуменецът. Това обаче нямало как да стане безпроблемно до промените, а след това съпругът й се разболял. Помни, че докато учел в Техническия университет в Русе, докторката настоявала в писмата: "Най-важното е да се образоваш и да знаеш език. Тук е пълно с емигранти, които мият чинии". За д-р Камбуров в Канада след смъртта на съпруга й се грижел друг нейн племенник - преуспелият доктор по математика Илия Блъсков. Той е изпълнител на завещанието й, в което лекарката не била забравила да спомене нито един родственик и България. Освен на болницата и библиотеката във Велики Преслав, д-р Камбуров дарява и 5 ценни картини от семейната колекция на Националната художествена галерия в София.

Срещу това единственото желание на лекарката е да се увековечи дарението и община Велики Преслав ще постави на сградата на болницата и библиотеката плочи с надпис: "В памет на моите родители Стойчо и Минка Добреви от д-р Тонка Добрева Камбуров и техния зет арх. Йордан Александров Камбуров, Западен Ванкувър, Британска Колумбия, Канада". Преди месец Националното сдружение на общините в България удостои с приз "Общински дарител" д-р Тонка Камбуров.

В старата столица нов собственик от години трескаво реставрира старата къща с изба на Стойчо Добрев и със сигурност добрините на рода му още дълги години ще се помнят и предават от човек на човек.

 

Коментари

Задължително поле