Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед

Снимка: Архив

Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Да отпадне вторичният профилактичен преглед при личния лекар, тъй като пациентите не се явяват за него, а средствата остават неусвоени, предлагат от Българския лекарски съюз.

При заделени 7 млн. лева за първите 6 месеца на тази година са похарчени 33 хиляди лева, посочи по БНР заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„С карането на това недоносче - вторичния профилактичен преглед, ние не можем да обхванем 40 процента от населението да дойде веднъж, а след като дойде веднъж, трябва да пуснем едни изследвания и да го чакаме той да ги направи и да ги върне при нас, което определено не е лекарски труд“, каза д-р Петрунов.

Да се определи предхоспитализационен минимум при постъпване на пациента в болница, поискаха още от Лекарския съюз.

„Което да гарантира, че пациентът няма да се лута между болницата и личния лекар при нуждата да се осигурят изследвания, които са необходими за приемането в болница. Сега в момента формално е записано, че това е за сметка на болницата, която го приема, но има много случаи, в които лечебното заведение го приема и се оказва, че той не може да бъде опериран, защото има показатели, които не позволяват това и трябва да бъде изписан. Тези изследвания остават за сметка на болницата“,  каза председателят д-р Иван Маджаров.

Коментари

Задължително поле