Лекарствата срещу малария спират да работят, предупреждават учени

Над 1000 деца умират всеки ден от малария в Африка. Властите се опасяват, че смъртността може да нарасне. Комбинирана терапия с артемизинин или ACT е крайъгълният камък на лечението на малария от 20 години насам. Тревожни обаче са данните, че ефектът става все по-малък, информира Voice of America, цитирана от Нова ТВ.

Лоренц фон Зайдлин от Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit в Банкок съобщава, че все повече доклади от Източна Африка посочват, че се наблюдава резистентност срещу някои от лекарствата, които се използват при лечението на малария.

Резистентни към артемизинин мутации са открити в повече от 10% от случаите в Етиопия, Еритрея, Руанда, Уганда и Танзания. Преди артемизинина, най-широко използваното лекарство беше хлорохинът. Авторите на доклада отбелязват, че през 90-те години на миналия век и в началото на 2000-та г. са забелязали признаци на резистентност към хлорохин. Фактът, че това се случва и с ACT e много тревожен, допълват експертите.

)Документът, публикуван в научното списание Science, призовава политиците и глобалните финансиращи органи да действат сега, за да предотвратят резистентността към артемизинин. Препоръките на учените включват комбиниране на лекарства, базирани на артемизинин, с други медикаменти в т.нар. тройна артемизининова комбинация. Сред предложенията са още: въвеждане на нови по-ефективни инсектициди и мрежи против комари, по-добро обучение на здравните работници в общността, бързото внедряване на нови ваксини срещу малария и по-доброто наблюдение върху заболяването и пациентите, посочват от VOA.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука