Лекарство за Ебола лекува COVID-19 (обзор)

“Фавипиравир” е дал добри резултати при 340 пациенти от Ухан.

“Фавипиравир” подобрява състоянието на белия дроб

Специалисти препоръчват то да бъде включено в борбата срещу заразата

Японското лекарство “Фавипиравир” е ефикасно за лечение на китайския коронавирус. Това съобщи ръководителя на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин, цитиран от “Гардиън”.

Лекарството е преминало клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса, сподели той. При 340 пациенти от Ухан, третирани с “Фавипиравир”, отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни. Чжан Синмин дава за пример още, че на 91% на рентгеновите снимки на пациенти с Covid-19, лекувани с лекарството, се забелязва подобрение на състоянието на белия дроб.

“Фавипиравир” е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти. Препаратът “Фавипиравир” е разработен от японската корпорация “Fujifilm Holdings” за лечение на грип. През 2016 г. лекарството е използвано ефективно в борбата с ебола.

Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално “Фавипиравир” и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, пише още “Гардиън”.

За да бъде прилагано за лечение на пациенти с Covid-19 първо трябва да бъде одобрено от правителството или от Кризисния щаб, заявиха източници на “Труд”. Да премине нужните тестове и чак след това да се пусне на пазара.

 

Началникът на Щаба ген. майор Венцислав Мутафчийски:

Ако бъде доказан ефектът му, ще го купим

Ако бъде доказан ефектът на японското лекарство “Фавипиравир” ще го купим и ще лекуваме хората болни от коронавирус у нас с него. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че към момента се тиражират имената на десет лекарства, които лекуват Covid-19, сред тях са за ебола и СПИН, и няма как да купим всичките, преди да бъде доказан ефектът им.

Към момента пациентите у нас се лекуват с противогрипни препарати и експериментални лекарства за СПИН.

Учени от 3 университета във Франция и Великобритания категорични:

Не пийте ибупрофен срещу коронавирус

Учени и старши лекари от три университета във Франция и Англия подкрепиха твърденията на френския министър на здравеопазването Оливие Веран, който предупреди в туитър хората да не пият медикаменти с ибупрофен и кортизон, ако имат съмнения за коронавирус. Както “Труд” първи съобщи, Веран, който е сред известните лекари-невролози в Париж, препоръча на болни със симптоми на COVID-19, че трябва да използват парацетамол, защото с ибупрофен може да се влоши състоянието им. Международната многоезична медицинска платформа BMJ вчера публикува подробна информация от учени и медици от няколко водещи институти и университети във Великобритания и Франция, за вредата на ибупрофен при COVID-19.

В последните седмици медици от Югозападна Франция по инфекциозни заболявания цитират за 4 случая при млади пациенти, които са усложнили състоянието си след прием на противовъзпалителни средства. Професорът по фармакология от университетската болница в Тулуза Жан-Луи Монтаструк припомни, че от 2019 година националната агенция по безопасност на лекарствата във Франция е препоръчала да не се използва ибупрофен при треска и инфекции.

Експертите във Великобритания подкрепиха мнението със становище на Пол Литъл - професор по медицина от университета в Саутхямптън. Според проф Литъл, цитиран от BMJ, употребата на противовъзпалителни като ибупрофен може да доведе до “респираторни, септични усложнения и сърдечно-съдови усложнения.” “Употребата на ибупрофен водят до по-тежко заболяване или до усложнения”, категоричен е проф. Литъл. Професорът по вирусология в Университета в Рединг Ян Джонс посочи, че “противовъзпалителните свойства на ибупрофен могат да “увредят” имунната система, което може да забави процеса на възстановяване”. Заключенията на Джонс се базират на факта, че COVID-19 намалява ключов ензим, който регулира концентрацията на вода и сол в кръвта, а това може да доведе до пневмония. “Ибупрофенът влошава това, докато парацетамолът не го прави”, казва проф. Джонс.

 

Испанската агенция по лекарствата

Маскира инфекциите и бави диагнозата

Комисията за оценка на рисковете в рамките на фармакологичния надзор на ЕС проучва предполагаемото обостряне на инфекциите при употреба на ибупрофен или кетопрофен по искане на Франция, съобщи и Испанската агенция за медикаменти и медицински изделия (AEMPS) към Министерството на здравеопазването. “Предвижда се този анализ да бъде готов през май, но на базата на наличната информация е трудно да се прецени дали тази асоциация съществува, тъй като ибупрофенът се използва за лечение на първоначалните симптоми на инфекциите и следователно не е лесно да се установи причинно-следствената връзка” - добавя агенцията.

AEMPS обаче напомня, че в листовките на медикаментите, съдържащи ибупрофен, вече е посочено, че той “може да маскира симптомите на инфекциите, което би могло да забави диагностицирането им и да бъде причина да се диагностицират в по-напреднал стадий, въпреки че това се отнася за инфекциите като цяло, а не по-конкретно за инфекцията, причинена от COVID-19”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини