Лекуват 300 деца с проблемен растеж заради заболяване

Трябва да са двойно повече, смята проф. д-р Виолета Йотова от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

300 деца в страната се лекуват заради здравословен проблем, свързан със синдроми на растежа. Но трябва да са двойно повече, каза на пресконференция началникът на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна проф. д-р Виолета Йотова. Тя и екипът й отчетоха последните изследвания на деца с проблемен растеж. 237 деца са прегледани в Клиниката на колела в страната до момента, посочи д-р Калоян Цочев. Родителите на 36% от тях са научили за кампанията чрез фейсбук, а останалите от интернет медия и личните лекари.

Потърсилите помощ са деца на средна възраст 6.7 години. 97 са насочени за допълнителни изследвания, 67 са получили лечение, 27 са се възползвали от лечение с хормона на растежа, за останалите продължават наблюденията. Положителната тенденция е, че все по-рано родителите обръщат внимание на забавения растеж в детето и търсят медицинска помощ. До 5-6 годишна възраст, най-късно до 9, когато родителите забележат, че детето е най-ниско в групата или класа, е редно да потърсят консултация със специалист, каза проф. д-р Йотова.

В световен мащаб повече момчета в съотношение 2:1 спрямо момичетата се диагностицират и причината е, че семействата на деца от мъжки пол са по-чувствителни към ниския ръст. Прословутият хормон на растежа не е панацея за всички деца с проблеми в израстването, но за повечето, които са диагностицирани навреме, е спасителен, каза д-р Веселин Бояджиев от варненската Клиника по ендокринология. Той посочи, че изоставането в растежа не е само емоционален проблем, който би отключил комплекси, но и засяга качеството на живот в бъдеще. Хората със синдроми на растежа в зрелостта си имат мускулна слабост, вяли са, страдат от ранно заспиване и недобра фертилна функция.

Във Варна вече се лекуват деца с проблемен растеж и от чужбина, като Здравната каса поема по-голяма част от лечението. По инициатива на “Magic Foundation” в целия свят третата седмица на септември е обявена за седмица на децата с отклонения в растежа.

Коментари

Задължително поле